Od sada preko Facebooka možete i da donirate novac

Nakon cijelog niza, više ili manje, uspješnih usluga, u Facebooku su se okrenuli dobrotvornim akcijama. Tačnije, predstavili su platformu Fundraisers koja je prvenstveno namijenjena prikupljanu novca za posebne potrebe.

Kako su pojasnili iz Facebooka, korisnici mogu brzo i jednostavno pokrenuti akciju prikupljanja dobrotvornih priloga. Potencijalni donatori mogu u svega nekoliko koraka saznati detalje o osobi koja je pokrenula akciju i o osobi koja će primiti novac, kao i ko je sve donirao.

Akcije se mogu pokretati u područjima obrazovanja (za školarinu, knjige, opremanje učionica), zdravlja (za podmirivanje ljekarskih troškova), kućnih ljubimaca (za podmirivanje veterinarskih troškova), kriznim situacijama (kao što su prirodne katastrofe), ličnim kriznim situacijama (poput požara, krađe automobila, saobraćajne nesreće), smrti (za podmirivanje troškova sahrane ili novac za porodicu preminulog), sporta (za opremanje i finansiranje opreme sportskih klubova) te zajednice (za poboljšanje uslova života u zajednici ili okolini).

Kako bi se pokrenula akcija prikupljanja novca dovoljno je odabrati poveznicu, definisati za koga prikupljate novac (za sebe, prijatelja ili nekoga ko nije na Facebooku), osmisliti naslov akcije i napisati pozadinsku priču. Facebook će svaku akciju pregledati i odobriti (odnosno zabraniti) u roku od 24 sati.

Kako bi se zaštitili od prevara, ali i podmirili troškove, u Facebooku su uveli i naknadu koja iznosi 6,9 % od doniranog iznosa plus 0.30 dolara.

“Facebookov cilj je da stvori platformu za dobročinstvo koja je dugoročno održiva, a ne da zaradi na alatima za pomoć drugima”, pojašnjavaju iz Facebooka.

Fundraisers je za sad dostupan samo punoljetnim korisnicima u SAD-u, ali je u planu i širenje usluge na druge zemlje širom svijeta.

https://www.facebook.com/facebook/videos/10155837793921729/

Možda vam se svidi

Leave A Reply