6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Od naredne godine u školama u ZDK neće biti ekskurzija van BiH?

Učenici osnovnih i srednjih škola u ZDK od naredne školske godine neće moći putovati na ekskurzije izvan BiH. Ovo će biti uređeno pravilnikom o načinu organiziranja izleta, studijskih posjeta, ekskurzija i škola u prirodi, koji priprema Ministarstvo za obrazovanje, nauku, kulturu i sport ZDK, piše danas Dnevni avaz.

Nadoknada časova

Kako je rekao Mensur Sinanović, resorni ministar, učenici će moći u inozemstvo na izlete ili u posjete drugim školama, a ukoliko žele i na ekskurziju, onda će to organizirati vijeća roditelja i u tome neće učestvovati ovo ministarstvo.

– Ekskurzija nije obavezna. Svjedoci smo narušene sigurnosne situacije u svijetu, kao što je opasnost od terorizma. Također, zabavno-rekreativni smisao ekskurzija već je postao diskutabilan. Tu je i preveliki trošak za roditelje djece. Inače, ekskurzija se organizira u vrijeme trajanja nastave pa onda moramo nadoknaditi propuštene školske časove – kaže Sinanović.

Još jedan razlog za ovakvu odluku je mala finansijska mogućnost roditelja, pa ne idu sva djeca na ekskurziju.

– Manje grupe idu, a veće grupe nemaju novca za to. Svjedoci smo brojnih humanitarnih akcija i prikupljanja novca za druge učenike da bi otišli u Španiju ili Tursku sa svojim kolegama. Mislimo da bi na bliže destinacije u našoj državi to bilo jeftinije i lakše za mnoge učenike i njihove roditelje – ističe Sinanović.

Konačna odluka

Prije konačnog usvajanja pravilnika ovo ministarstvo će provesti javne rasprave, saslušati mišljenja i reakcije roditelja i djece, te nakon toga donijeti konačnu odluku.

Atraktivne destinacije

Još jedan od razloga za organiziranje ekskurzija u BiH, ističe ministar Sinanović, jeste mnoštvo kulturno-historijskih spomenika i atraktivnih turističkih destinacija u našoj zemlji.

– Moramo upoznati bolje našu zemlju da bismo je poštovali i cijenili. Mnoga djeca odu u Španiju ili Tursku, a da nisu bila u Mostaru, Bihaću, Banjoj Luci i drugim našim gradovima. S druge strane, mnogo je djece koja uopće ne idu na ekskurziju jer nemaju novca, a kada bi one bile organizirane u našoj zemlji, mnogi bi dobili i tu mogućnost – kaže Sinanović.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO