Od januara u BiH registrovano 2.618 lažnih novčanica: Kako prepoznati krivotvoreni novac?

U periodu od 1. januara do 5. novembra 2015, u Centralnoj banci Bosne i Hercegovine (CBBiH) registrirano je ukupno 2.618 komada krivotvorenih novčanica i kovanica svih valuta i apoena.

Kod KM novčanica, registrirano je ukupno 998 komada krivotvorenih novčanica, od kojih najviše u apoenu od 20 KM (634 komada), zatim od 50 KM (202 komada), te u apoenu od 100 KM (118 komada).

Od 1.376 komada krivotvorenih kovanica KM, najčešće je krivotvoren apoen od 1 KM (964 komada), zatim od 5 KM (314 komada), a najmanje apoen od 2 KM (98 komada).
„U istom periodu, registrirana su 163 komada krivotvorenih novčanica eura, a najzastupljeniji je apoen od 20 EUR sa 48 komada, zatim od 50 EUR (43 komada), te apoen od 100 EUR (32 komada). Osim novčanica KM i EUR, registriran je i 81 komad krivotvorenih novčanica u drugim valutama, od čega 77 komada krivotvorina USD, dva komada GBP, te po jedna krivotvorina u SEK i AUD“, odgovaraju iz CBBH na upit portala Radiosarajevo.ba.

Na naše pitanje, kako prepoznati krivotvorenu novčanicu, iz CBBH odgovaraju:

„Osim papira, koji je specifičan i može se na dodir razlikovati od običnog papira, novčanice sadrže zaštitne elemente koji se mogu provjeriti bez upotrebe bilo kakve dodatne opreme. Tako npr. kada se novčanica okrene prema svjetlu, u papiru se mogu vidjeti vodeni znak i zaštitna nit.

Novčanice imaju i reljefnu štampu koja se može osjetiti pod prstima (portret i tekstovi na licu kod KM novčanica). Postoje i optički promjenljivi elementi koji mijenjaju izgled ili boju pri promjeni ugla pod kojim se novčanica promatra.“

„Preporučljivo je provjeriti što više ovih elemenata na sumnjivoj novčanici, pa i uporediti ih s elementima na drugoj novčanici koja nije sporna. Osim ovih zaštitnih elemenata, postoje i elementi koji se provjeravaju upotrebom odgovarajuće opreme, a koju koriste banke i druge institucije.“
Krivotvorene kovanice se od autentičnih mogu razlikovati vizuelno, te po dimenzijama, težini, materijalu, magnetnim svojstvima, detaljima u kovanju i sl.

„Ukoliko dođu u posjed krivotvorenog novca građani trebaju to prijaviti policiji“, podsjećaju iz CBBH.

Možda vam se svidi

Leave A Reply