Od 01. avgusta pored duhana za motanje poskupljuju i četiri vrste cigareta!

Nakon najavljenog poskupljenja duhana za motanje, čije će cijene od 1. avgusta biti veće za 100 posto, stiže novi udar na džepove pušača jer će desetak dana kasnije poskupjeti četiri vrste cigareta.

“Nezavisnim novinama” je potvrđeno da se to odnosi na brendove memfis, LD, ronson i vinston, čija će pakla, od 01. kolovoza, biti za 10 pfeninga skuplja.

“Memfis sa 3,90 KM ide na četiri marke, LD će umjesto tri marke koštati 3,10, za paklu ronsona umjesto 3,40 bit će neophodno izdvojiti 3,50 KM, dok će vinston umjesto 3,60 KM koštati 3,70”, naveli su iz Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Podsjetimo, od 1. srpnja na snazi su više cijene pojedinih brendova kompanije TDR iz Hrvatske, ali iz UIO BiH obavještavaju pušače da za cigarete treba izdvojiti onoliko novca koliko piše na akciznoj markici.

“Naime, te nove cijene nemaju veze s akcizama već su ih dostavili proizvođači, što znači da, ako su trgovcima u zalihama ostale cigarete sa ‘starim’ markicama, one se toliko i plaćaju, iako su na snazi novi cjenovnici. Dakle, za razliku od prakse kakvu imamo početkom godine, sada cigarete koštaju onoliko koliko piše na markici”, kažu u UIO BiH.

To se, međutim, ne odnosi i na maloprodajne cijene cigara, cigarilosa i duvana za motanje, koje se počinju primjenjivati od 01. kolovoza.

“Njihove cijene moraju biti istaknute na vidnom mjestu svakog maloprodajnog objekta, budući da će se na starim zalihama duvana još nalaziti stare akcizne markice, sve dok ne budu otiskane nove”, ističe Ratko Kovačević, načelnik Odjeljenja za komunikacije UIO BiH.

Po njegovim riječima, obveznici koji prometuju cigare, cigarilose i duvan moraju popisati zalihe ovih proizvoda, te popisne liste dostaviti do 8. kolovoza u nadležni regionalni centar UIO, a razliku akcize u skladu s novim propisom uplatiti do 18. kolovoza na jedinstveni račun UIO BiH.

“Prema izmjenama i dopunama Zakona o akcizama, akciza na duvan za pušenje utvrđuje se u visini od najmanje 80 posto minimalne akcize na cigarete. To znači da će nakon primjene ovog zakona cijena duvana za motanje i pušenje biti približna najjeftinijoj paklici cigareta”, precizira Kovačević.

Trenutno se, dodaje on, akciza u jednom kilogramu duhana kreće između 25 i 26 KM, a ona će novim izmjenama Zakona o akcizama od početka kolovoza iznositi 78 KM po kilogramu. Naravno, to će utjecati na značajno poskupljenje duhana za motanje, a ova novost, kao i najava o poskupljenju nekoliko vrsta cigareta, obradovala je borce protiv duhanskog dima.

“S obzirom na to da je period jako teške ekonomske situacije, u kojoj je velika borba za ‘dinar’, poskupljenje duhanskih proizvoda utjecat će na potrošnju u smislu smanjenja broja pušača”, kaže Ajnija Omanić, predsjednik nevladine organizacije “Trezvenost”, koja pomaže pušačima da se riješe te loše navike.

Ona dodaje da bi, ipak, nadležne institucije od poreza prikupljenog prodajom cigareta trebalo više novca da usmjere u prevenciju, odnosno obrazovanje stanovništva, kako bi se “od opasnog otrova sačuvalo što više života, prvenstveno mladih ljudi”.

Dnevno.ba

Možda vam se svidi

Comments are closed.