Oboren toplotni rekord u Australiji

Prethodni toplotni rekord bio je u januaru 2013. godine kada je prosječna temperatura bila 40,3 stepena Celzijusa, navela je ta služba. Očekuje se da će novi rekord biti uskoro nadmašen zbog širenja vrućeg talasa koji bi mogao dramatično da pojača šumske požare u zemlji.

“Preliminarni podaci pokazuju da je juče bio najtopliji dan ikad zabilježen, sa temperaturama koje su prevazilazile 45 stepeni Celzijusa u unutrašnjosti zemlje i vrlo rasprostranjenom masom vrućeg vazduha”, rekla je meteorolog Dijana Idi i dodala da će ta vrućina još da se pojača.

Rekordne temperature izmjerene su ove nedjelje u državi Zapadnoj Australiji gdje se vatrogasci bore protv požara koji su opustošili hiljade hektara. Toplotni talas se kreće ka centru zemlje u pravcu istoka, gdje su požari već odnijeli desetine hiljada hektara vegetacije i uništili više od 700 kuća.

Zbog požara su mnogi Australijanci izašli na demonstracije kako bi osudili pasivnost konzervativne vlade u borbi protiv klimatskih promjena i globalnog zagrijavanja.

Vlasti su za danas upozorile stanovnike istočne obale na novu prijetnju, vjetar sa naletima od 100 kilometara na čas što može dodatno da rasplamsa požare koji bjesne i izmiču kontroli.

“Vatrogasci, hitne službe i lokalno stanovništvo biće suočeni narednih dana sa novom prijetnjom”, rekao je jedan zvaničnik vatrogasaca u ruralnim zonama Novog Južnog Velsa.

U toj australijskoj državi očekuje se da će temperatura u četvrtak dostići 45 stepeni Celzijusa.

Najmanje tri miliona hektara opustošeno je u požarima u cijeloj zemlji i šest osoba je izgubilo život u stotinama požara posljednjih mjeseci, uključujući i mega požar koji gori sjeverno od Sidneja.

Vlasti su ukazale na vanredno stanje za javno zdravlje u Sidneju, najvećem gradu u zemlji zbog toksičnog dima koji se širi gradom već nedjeljama. Požari su uobičajeni kako se približava australijsko ljeto, ali su se ove godine pojavili rano i izuzetno su jaki.

Naučnici procjenjuju da klimatsko zagrijavanje doprinosi i stvara uslove koji podstiču požare, prenosi “Beta”.

Možda vam se svidi

Leave A Reply