5.8 C
Kakanj
Četvrtak, 15 Aprila, 2021

Objavljena knjiga Raifa Čehajića: Urbanizacija Kaknja – od kolonije do savremenog grada

Gradska bibilioteka Kakanj, povodom 120 godina postojanja grada i 15. aprila – Dana općine, objavila je knjigu “Urbanizacija Kaknja – od kolonije do savremenog grada“, autora Raifa Čehajića.

U tri poglavlja (Nastanak naselja, Urbanizacija i Refleksije urbanizacije na život stanovništva), autor je opisao historiju Kaknja s aspekta urbanizacije i njenog uticaja na stanovništvo.

Promocija knjige zakazana je za petak, 9. aprila u Gradskoj bibilioteci.

Direktor Gradske bibilioteke Senad N. Čišija, u predgovoru knjige zapisuje da “Kakanj, kao rudarski grad, ima nevolju da se rijetki usude pisati o gradu”.

Zato, smatra Čišija, Kakanj je ostao uskraćen za istraživačke radove o svom razvoju i životu u svim područjima ljudskog djelovanja: privredi, kulturi, sportu, urbanizaciji, saobraćaju, političkom životu, etnografiji, etnologiji.

Recenzent Mirza Džananović ocijenio da je “proces transformacije Kaknja od kolonije do modernog grada trajao više od cijelog stoljeća, a obilježen je utjecajima različitih globalnih faktora poput razdoblja ratova i mirova, djelovanja različitih političkih, ideoloških, društvenih, ekonomskih i drugih sistema i modela”.

Rudnik i njegov grad su tokom tog perioda prošli kroz različite faze uspona, stagnacija i padova, ali je uvijek bila prisutna jedna konstanta – Rudnik.

Knjiga “Urbanizacija Kaknja – od kolonije do modernog grada“, kaže Džananović, nije samo priča o zgradama, cestama i industrijskim pogonima, niti je to priča o poprilično apstraktnom pojmu grada. Knjiga je priča o ljudima, bez kojih bi uostalom svaki grad i bio samo puki niz objekata napravljenih od betona, čelika, stakla ili nekog drugog pogodnog ili dostupnog materijala.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO