Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici u Crnoj Gori

Politički direktor Bošnjačke stranke Suljo Mustafić kazao je da Crna Gora mora dostojno obilježiti sve zločine koji su se desili na njenoj teritoriji.

Delegacija Bošnjačke stranke je, povodom Dana sjećanja na genocid u Srebrenici, položila vijenac na spomen-obilježje civilnim žrtvama rata u Podgorici. Mustafić je kazao da tim činom žele da podsjete i na zločine koji su se desili na teritoriji Crne Gore ili su u njima učestvovali ili stradali crnogorski građani. On je kazao da treba procesuirati zločine u Bukovici, Štrpcima, Kaluđerskom lazu i Morinju.
“Država Crna Gora koja je svoju multietničku stabilnost sačuvala u najtežim mogućim vremenima dužna je da dostojno obilježi zločine koji su se desili na njenoj teritoriji. Da kroz obrazovni sistem i medijske sadržaje govori o genocidu u Srebrenici i o svim zločinima koji su se desili na teriotoriji Crne Gore. Naša je želja da se ovi zločini koji su se desili nad nedužnim civilima nikada i nikome ne ponove. To je obaveza čitavog čovječanstva”, kazao je Mustafić.
On je podsjetio da je Bošnjačka stranka prethodnih godina imala predstavnike na komemoraciji u Potočarima, ali da se ove godine od toga odustalo zbog epidemije koronavirusa i preporuka zdravstvenih insitiucija. Mustafić je istakao da je 11. juli jedan od najtragičnijih datuma u povijesti Bošnjaka.
“Ovo je podsjećanje na genocid u Srebrenici i najveće stratište nakon Drugog svjetskog rata na tlu Evrope. Tada je pred licem Evrope i uz ćutanje Evrope počinjen genocid u kome su ubijeni nedužni ljudi čiji je jedina krivica bila to što su bili druge nacije i vjere. Ovo je podsjećanje i na druga stratišta tokom agresije na BiH. Na Višegrad, Zvornik, Prijedor i na sve nevine žrtve bez obzira kojoj vjeri ili naciji pripadale”, kazao je Mustafić.
radiosarajevo.ba

Možda vam se svidi

Leave A Reply