Obilježena 25. godišnjica “Bitke za Predsjedništvo BiH

U okviru obilježavanja 2. maja i 25. godišnjice bitke za odbranu Predsjedništva RBiH, delegacije Predsjedništva BiH, Vlade i Skupštine Kantona Sarajevo, kao i građani položili su cvijeće i odali počast poginulim borcima i djeci na mezarju Kovači i Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva.  

 


Učenjem Fatihe odali su počast herojima koji su dali svoj život za BiH.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je da je 2. maj jedan od najznačajnijih datuma u vremenu odbrane BiH.

– Tog dana je agresor pokušao da izvede svojevrstan šok na netom priznatu državu BiH, da kidnapuje predsjednika, zauzme zgradu Predsjedništva BiH i zgradu komande, a desilo se sve obratno. Tog dana su hrabri sarajevski momci šokirali agresora – kazao je Izetbegović.

Grad odbranili “sarajevski mangupi u patikama“

 

 


Navodeći da je 2. maja 1992. odbranjeno Predsjedništvo i suverenitet BiH, kantonalni ministar za boračka pitanja Muharem Fišo kaže da nikada ne smijemo zaboraviti da su “sarajevski mangupi u patikama“ odbranili grad, u kojem je više od 1.000 djece ubijeno.

– Kultura sjećanja, naša budućnost zavisi od toga koliko ćemo posvećivati pažnje ovim značajnim datumima i kroz hitorijske činjenice podsjetiti buduće generacije da BiH mora, želi i hoće da opstane – poručio je Fišo građanima.

U ime pripadnika boračke populacije, predsjednik Udruženja boraca “Patriotska liga“ Kantona Sarajevo Enver Čičko istakao je da su danas borci u veoma nezavidnoj situaciji budući da ih je većina nezaposlena.

– Sve što je urađeno poslije rata, urađeno je tako da su i dan-danas borci zanemareni – ocijenio je Čičko.

Na Spomen-obilježju ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva cvijeće su položili učenici Osnovne škole “Musa Ćatim Ćatić“ te prvi put članovi Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS).

– Zahvaljujući onom što se desilo 2. maja, danas se bh. studenti slobodno kreću i žive u glavnom gradu BiH i na nama je da to i dalje baštinimo. Jasno šaljemo poruku da nećemo dozvoliti da nas više niko i nikada ubija, jer ćemo znanjem i sposobnošću nastojati da živimo u miru i slobodi – poručio je predsjednik SPUS-a Merim Serdarević.

Obilježavanje 2. maja nastavlja se polaganjem cvijeća i odavanjem počasti na groblju “Lav“ i mezarju “Stadion“.

Bitka za Sarajevo-bitka za BiH

Podsjetimo,  prije 25 godina, drugog maja 1992., Sarajevo je preživjelo jedan od najtežih dana u svojoj savremenoj istoriji. Pripadnici tadašnje Jugoslavenske narodne armije (JNA) pokušali su  zauzeti Predsjedništvo BiH, ali u tome nisu uspjeli. Spriječili su ih branioci Sarajeva – slabo naoružane jedinice Teritorijalne odbrane i Specijalna jednica MUP-a R BiH.

Opšti napad na grad počeo je prije podneva, a oko 13 sati odigrala se bitka na Skenderiji, kada su snage JNA pokušale iz tog pravca zauzeti stotinjak metara udaljenu zgradu Predsjedništva BiH.

Cilj je bio preuzeti vlast i eliminisati legitimno izabrano rukovodstvo tada već međunarodno priznate Republike BiH. Dok je grad gorio pod teškim granatiranjem, između zgrada vođene su ulične borbe oko bivšeg Doma JNA, Narodnog pozorišta i Vrbanja mosta.

U svijet su tada otišle poznate slike zapaljenih tramvaja na Skenderiji.

Zapaljena je i zgrada Pošte na obali. Izgorjele su telefonske veze koje su spajale veći dio grada.

Uporedo sa opštim napadom na Sarajevo, pripadnici JNA na aerodromu su zarobili predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Aliju Izetbegovića i njegovu pratnju, koji su doputovali iz Lisabona, i prebacili ih u Lukavicu.

Ulogu predsjednika Predsjedništva BiH, prema planu JNA, trebalo je da preuzme Fikret Abdić.

Zahvaljujući RTV BiH, u čiji se program Izetbegović direktno javio, građani su mogli uživo čuti pregovore između, s jedne strane, članova Predsjedništva BiH Ejupa Ganića i Stjepana Kljujića i generala JNA, na čijem je čelu bio Vojislav Đurđevac.

Izetbegović je narednog dana razmijenjen u Dobrovoljačkoj ulici.

Iako je Sarajevo od 5. aprila 1992. godine bilo izloženo svakodnevnom granatiranju, a njegovi stanovnici nemilosrdnoj snajperskoj vatri, 2. maj označio je jednu novu fazu rata – tada je postalo očito da se grad nalazi pod opsadom materijalno daleko nadmoćnijeg neprijatelja.

U naredna 44 mjeseca Sarajevo će preživljavati u izuzetno teškim uslovima, bez hrane, vode i pod stalnom vatrom sa obližnjih brda. Opsada grada odnijela je 11.541 ljudski život – ubijeno je čak 1600 djece.

Drugi maj 1992. godine datum je od izuzetne istorijske važnosti.  Da je “Bitka za Predsjedništvo BiH”  krenula nekim drugim tokom, vjerovatno bi i rat imao drugačiji ishod.

Možda vam se svidi

Leave A Reply