Obilježen Međunarodni dan knjige i autorskih prava

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH danas je u Biblioteci i dokumentacionom centru Komisije organizovala obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava UNESCO-a.  

Komisija je ovim povodom organizirala radionicu “Naslijeđe od natpisa na stećcima do društvenih mreža” za učenike IV osnovne škole iz Hrasnice i O.Š. “Isak Samokovlija” iz Sarajeva, kao i za studente Arhitektonskog fakulteta iz Sarajeva.

Na radionioci na kojoj je prisustvovalo više od 40 učenika i studenata, prikazan je film o aktuelnoj nominaciji stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, nakon čega su učesnici imali priliku da diskutuju o toj temi. Pored toga, učenici i studenti su bili u prilici da pogledaju Biblioteku i dokumentacioni centar Komisije koji raspolaže sa 5.000 bibliotečkih jedinica raspoređenih u monografske fondove, serijske publikacije, projektne fondove, CD-teku te više od 2.000 knjiga stručne literature i sl.

Ovaj vid saradnje sa školama i fakultetima predstavlja dio aktivnosti koje Komisija provodi u cilju promocije bh. kulturno-historijskog naslijeđa i njegovog očuvanja.

Dan/Noć knjige je manifestacija, koja se u Bosni i Hercegovini obilježava povodom Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji UNESCO obilježava od 1995. godine. Cilj obilježavanja dana/noći knjige jeste afirmacija čitanja knjige u njenim tradicionalnim i modernim oblicima.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava UNESCO želi svakoga, a posebno mlade, potaknuti na čitanje i važnost zaštite intelektualnog vlasništva. Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je jedna od 12 institucija koje učestvuju u ovoj manifestaciji, a koja se prvi put obilježava u BiH, saopćeno je iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.

Fena

Možda vam se svidi

Leave A Reply