25 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Obilježen dan srednjoškolaca “Ko izađe posljednji, neka ugasi svjetlo”

18.11.2017. – U petak, 17. novebra 2017. godine, učenici kakanjskih srednjih škola obilježili su Dan srednjoškolaca.

Ovaj dan se obilježava u znak sjećanja na studentske proteste koji su održani u Pragu, 17. novembra 1939. godine. Naime, Vijeće učenika naše škole, učestvovalo je u šetnji koja je nosila nijemi krik: “Ko izađe posljednji, neka ugasi svjetlo!”.

Općepoznato je da sve više mladih po završetku svog obrazovanja odlazi van granica BiH. Naši učenici su noseći kofere sa natpisima: “Zašto odlazimo?”, prošli kakanjskim ulicama.

Na mladima ostaje svijet. Bosna i Hercegovina je država u kojoj smo rođeni, a o boljem životu ovdje, za sada samo maštamo. Mašta može postati stvarnost ukoliko se mladi udruže i urade nešto konkretno. Sve dok mladi poštuju svoje obaveze, imaju povlasticu da se bore za svoja prava. Mladi nikada nisu bili problem, oni su oduvijek rješenje.

Zato su oni posljednji koji treba da napuste ovu državu, a kamoli ugase svjetlo, kao posljednju nadu u njoj! Oni su budućnost, zar trebaju pakovati kofere?

Danas su dali svoj glas, s nadom da će imati odjeka. Lokalna televizija, okom kamere propratila je ovaj događaj. Glavni cilj ove učeničke sktivnosti bio je privući pažnju prolaznika, te im skrenuti pažnju na realnost.

Obraćanjem i performansom ispred pošte, to im je i pošlo za rukom. Fotografisanje, komentari i savjeti građana, učinili su ovaj događaj uspješnim. Učenici su se u školu ipak vratili sa nacrtanim osmijesima, te sa dozom optimizma i zahvalnosti. Dok vjeruju u sebe, ostaje nada da će bolje sutra osvanuti!

 

Izvor(gimnazijakakanj.ba)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO