Obilježavanje Evropske sedmice mobilnosti u Kaknju u znaku završnih radova na izgradnji biciklističke staze

0

Ovogodišnja Evropska sedmice mobilnosti koja se obilježava u periodu od  16.  do 22. septembra, u Kaknju će biti u znaku završnih radova na izgradnji biciklističke staze u gradskoj jezgri Kaknja i uređenja prostora oko staze.

Izgradnjom biciklističke staze Kakanj se pridružuje inicijativi evropskih gradova da se u gradskim zonama što više koristi bicikl kao prevozno sredstvo sa ciljem poboljšanja ekološke slike, smanjenja potrošnje goriva, smanjenja saobraćajnih gužvi, te promoviranja zdravog načina življenja.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Staza je poklon preduzeća “Trgošped” koje radove izvodi iz vlastitih sredstava, te Općine Kakanj koja je izdvojila sredstva za uređenje prostora uz stazu, izvršila označavanje staze, izvršila nabavku ograde i sl.

U budućem periodu Općina Kakanj će izvršiti postavljanje klupa uz stazu, te dodatno osvijetliti pojedine dijelove staze.

U Kaknju se radi i na uređenju nove dionice desne obale rijeke Bosne nizvodno od Mosta mladih što će rezultirati i novom dionicom staze koju mogu koristiti i biciklisti i pješaci.

Evropska sedmica mobilnosti je kampanja usmjerena ka podsticanju građana na korištenje javnog prijevoza, biciklizam, šetnju i na podsticanje europskih gradova da promovišu ta prevozna sredstva, grade biciklističke staze itd.

Biciklisticka staza (1)