13.9 C
Kakanj
Ponedjeljak, 17 Maja, 2021

FOTO: Obilježavanje Dana nezavisnosti BiH u Kaknju

Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

U okviru Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH danas je u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, predstavnici Općinskog vijeća, predstavnici boračkih organizacija, građani Kaknja…

U svom obraćanju općinski načelnik Nermin Mandra se osvrnuo na otvaranje muzeja u Kaknju.

„Muzej je naš način da se izborimo protiv zaborava i da nikada više nikome ne dozvolimo da naš bosanski patriotski ponos gasi i uništava zabranjujući nam da učimo o našoj slavnoj historiji od srednjeg vijeka do danas. Zato Vas pozivamo da prisustvom današnjem otvaranju muzeju pokažemo snažnu privrženost Bosni i Hercegovini za koju su se borili naši borci kojima danas iskazujemo poštovanje. To je i naša obaveza prema njima. Pozivamo vas da u kakanjski muzej dovedete svoju djecu i unuke. Pokažite im ratne ambleme kakanjskih brigada, ratne zastave, grb sa ljiljanima, vojne karte, ratne zapise i dokumente…Pričat ćemo mi, a pričajte i Vi o Armiji Republike BiH, o herojskoj borbi naših boraca u Misoči i veličanstvenim pobjedama na Vozući, Vlašiću i Sanskom Mostu, o našim šehidima i poginulim borcima koji su se herojski i časno borili za nezavisnu i suverenu BiH“, rekao je načelnik Nermin Mandra.

DSCN3097 DSCN3099 DSCN3100 DSCN3102

U Kaknju otvoren muzej: Pogledajte neke od eksponata

U Kaknju otvoren muzej: Pogledajte neke od eksponata

U vrijeme kada se muzeji i ustanove kulture širom BiH zatvaraju, u Kaknju je zabilježen za današnje prilike nesvakidašnji događaj. Kakanj je izgradio i otvorio muzej, te time stekao uslove da se brojni artefakti koji su se čuvali u drugim gradovima vrate u grad u kojem je prije više od 100 godina otkriven čuveni Zgošćanski stećak.

Na svečanosti otvaranje muzeja koja je upriličena danas, u okviru Programa obilježavanja 1. marta – Dana nezavisnosti BiH, vrpcu su presjekli općinski načelnik Nermin Mandra i Izet Fejzović, direktor Javne ustanove za kulturu i obrazovanje Kakanj pod čijim će okriljem djelovati muzej.

Svečanost je započela himnom Bosne i Hercegovine, a odvijala se u dekoru kojeg su krasile djevojke iz Kaknja odjevene u srednjovjekovnu odjeću bosanskih kraljica i princeza, djevojke odjevene u tradicionalne nošnje bosanskohercegovačkih naroda, te veliki broj građana Kaknja i gostiju iz drugih gradova.

„Uz falsifikovanje naše historije, sva najznačajnija svjedočanstva naše državnosti iz srednjeg vijeka i drugih perioda naše historije su kroz vijekove odnošena iz naše zemlje, a da se i danas ne zna ko, kada i zašto je to učinio. Pravo je čudo da u proteklih 100 godina negdje van BiH nije prebačen i naš Zgošćanski stećak koji se u Sarajevu čuva od 1914. godine kada je prevezen iz Kaknja. Međutim, i danas postoji prijetnja da se nastavi trend odnošenja našeg kulturno-historijskog blaga. Čim se neki muzej ili institucija kulture zatvore brzo nakon toga počinju se rađati ideje da se ovaj ili onaj vrijedni artefakt, dokument ili spomenik prebaci negdje drugo gdje će se bolje i adekvatnije čuvati. Zato trebamo što prije otvoriti zatvorene muzeje i ustanove kulture, te pomoći sve one institucije, vjerske organizacije i druge subjekte koji čuvaju naše kulturno-historijsko blago kako bi se oni uspjeli izboriti sa prijetnom da se zbog teških materijalnih prilika zaključavaju muzejske zbirke. Otvaranje muzeja u Kaknju ima upravo tu simboličnu poruku. Naš muzej u početnoj fazi nema velik i bogat fundus, ali šalje snažnu poruku da je moguće i da je nužno, bez obzira na teške prilike, otvoriti muzeje i zaustaviti prijetnju da se nastavi negiranje hiljadugodišnjeg kontinuiteta Bosne i trend odnošenja našeg historijskog blaga“, rekao je u izjavi za medije načelnik Mandra.

Među artefaktima i predmetima koji su postavljeni u kakanjskom muzeju posebnu pažnju privlači srednjovijekovni zlatni pečatni prsten sa ljiljanom koji je 2012. godine pronađen u Zgošćanskoj nekropoli stećaka u kojoj je davno pronađen i čuveni Zgošćanski stećak.

pecatniprstenzgošća

Zlatni srednjovijekovni prsten sa ljiljanom

Ovaj prsten i brojni drugi arheološki nalazi pronađeni na području Kaknja su čuvani u Muzeju grada Zenica, jer Kakanj nije imao uslove za deponovanje i čuvanje.

U kakanjskom muzeju su postavljeni eksponati koji svjedoče o srednjovijekovnoj bosanskoj državi čije začetke i postojanje historičari bilježe i na kakanjskom području. Muzej sadrži i eksponate iz historije industrijskog razvoja Kakanj, etnografske predmete, predmete iz perioda Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godine…

Otvaranjem muzeja Kakanj je pokazao privrženost ideji Bosne i Hercegovine koja je vječna i koja će nadživjeti i politička uređenja, i teške ekonomske prilike, i sve prijetnje koje joj se vijekovima upućuju.

DSCN3109 DSCN3115

DSCN3155

DSCN3157

Picture 215

Picture 216 DSCN3118 DSCN3121 DSCN3122 DSCN3123 DSCN3124 DSCN3125 DSCN3126 DSCN3128 DSCN3129 DSCN3130 DSCN3131 DSCN3132 DSCN3134 DSCN3138 DSCN3141 DSCN3145 DSCN3146 DSCN3147 DSCN3148

DSCN3117

Copy (2) of Picture 208

DSCN3160

Picture 214

Picture 213

Picture 212

Picture 210

Picture 208

DSCN3152   DSCN3158    DSCN3162 DSCN3163

DSCN3167 DSCN3164 DSCN3165 DSCN3166

DSCN3168 DSCN3169 DSCN3170 DSCN3171 DSCN3172 DSCN3173

Svečana akademija i izložba slika

„Svi smo mi ovu državu htjeli vidjeti drugačijom, boljom, bogatijom i uređenijom, ali je najvažnije da je opstala i da se vratila u život praktično sa ruba ponora u vremenu kada se agresivnim nasrtajima rušio njen suverenitet i rastakalo njeno državno tkivo“, poručio je na večerašnjoj svečanoj akademiji koja je povodom Dana nezavisnosti BiH upriličena u kino-sali Doma kulture u Kaknju načelnik Nermin Mandra.

Obraćajući se velikom broju građana Kaknja i gostiju iz drugih gradova načelnik Mandra je rekao da ne smijemo o Bosni i Hercegovini promišljati kroz prizmu njenog trenutnog ustavnog i društvenog uređenja i aktuelne teške ekonomske situacije, jer je Bosna i Hercegovina iznad svega i ona kao ideja opstaje vijekovima i nadživljava i političke sisteme, i ekonomske prilike, i društvena uređenja, i velika carstva, i agresivne osvajačke pohode, i rušenja, i satiranja…

Prisutnima se obratio i Slaven Katičić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kakanj.

Na svečanoj akademiji je nastupio Gradski hor Kulturno-umjetničkog društva “Fadil Dogdibegović Dikan” Kakanj, Omladinski hor maestra Milenka Karovića (Zenica), polaznici Plesne škole Kakanj, te polaznici kakanjske muzičke škole i muzičkog centra.

Obilježavanje 1. Marta – Dana nezavisnosti BiH u Kaknju je u znaku otvaranja muzeja. Ovim činom Kakanj je posalo snažnu simboličnu poruku svim patriotskim snagama da učine sve da se otvore muzeji i ustanove kulture, te da time zajedno pokažemo spremnost da se spriječe svi pokušaji falsifikovanja historije naše domovine i mogući scenarij da se opet zbog naših zatvorenih muzeja vrijedno kulturno-historijsko blago izmješta iz BiH kako se dešavalo vijekovima.

Prije svečane akademije, u Gradskoj galeriji likovne umjetnosti u Kaknju je otvorena izložba slika umjetnice Suvade Borić Šaćiragić.

DSCN3177 DSCN3178 DSCN3179 DSCN3180 DSCN3181 DSCN3182

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO