5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Obilježavanje 3.marta-Dana Patriotske lige Kakanj: Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku, upriličena i svečana akademija

Povodom 3.marta – Dana Patriotske lige Kakanj danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, a potom i na Spomen-obilježje palim  borcima NOAR-a 1941-1945. Cvijeće su položili načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj, Udruženja “Patriotska liga Kakanj”, Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, Doma zdravlja Kakanj i OO SDA Kakanj.

“Na samom početku posljednjeg desetljeća XX vijeka, na strahovite pritiske, prijetnje, ucjene i ultimativne zahtjeve da BiH ostane dio krnje Jugoslavije koja je u suštini bila zamaskirano ostvarenje jednog od probuđenih velikodržavnih projekata, bosanski patrioti  odgovaraju ustrajnim zalaganjem za mir i rješenje jugoslovenske krize kroz dijalog. Na strašne pritiske odgovara se i formiranjem Patriotske lige kao izraza ispravne i mudre procjene da poruke mira ne dopiru do ideologa agresorskog nasrtaja na BiH.

Prijetilo se slobodoljubivom bosanskohercegovačkom čovjeku zveckanjem oružja koje je oteto od Teritorijalne odbrane, a koje su građani BiH kupovali izdvajanjem iz svojih ličnih dohodaka. Prijetilo se ogromnim arsenalom naoružanjem JNA koja se stavila u funkciju agresora.  Cilj je bio spriječiti građane BiH da referendumom kao demokratskim načinom izražavanja mišljenja odluče o sudbini Bosne i Hercegovine. Vrijeme je pokazalo da je upravo formiranje Patriotske lige bilo jedan od najvažnijih faktora kojima je spriječeno da BiH šapatom padne.

U svojoj suštini Patriotska liga je bila antifašistički pokret bosanskohercegovačkih patriota koji nisu pristajali na hegemonizam, narušavanje teritorijalnog integriteta, etničke podjele i nestanak BiH. Patriotska liga je bila embrion iz kojeg se razvila Armija Republike Bosne i Hercegovine koja je također bila antifašistička u svojoj suštini obzirom da se borila protiv teritorijalnih aspiracija agresora, protiv etničkog čišćenja, protiv ubijanja, zatvaranje i mučenja nevinih ljudi pri čemu nije činila sistemski osmišljene zločine niti je praktikovala kult osvete.

Patriotska liga zaslužuje da se sa naučne strane obradi njen značaj za opstanak BiH, da se u historiografskim zapisima sačuva od zaborava, da bude predmet dokumentarnih filmova i kinematografije, naučnih rasprava, časova historije, muzejskih postavki i sl. Sada kada je na sceni propagandna djelatnost u kojoj se formiranje Patriotske lige BiH nastoji lažno predstaviti kao narasli ekstremizam i opravdanje za izvršenu agresiju, naša obaveza je odlučno i argumentirano se suprotstaviti takvoj propagandi i hrabro se boriti za istinu.

Željeli smo mir, zagovarali dijalog, apelovali, ali isto tako nismo smjeli sebi dopustiti naivnost pred scenarijem kojim je određen nestanak Bosne i Hercegovine i postepena asimilacija bošnjačkog naroda. Da nije bilo Patriotske lige kao ohrabrenja da se krene putem nezavisnosti ostali bismo dio krnje Jugoslavije i bili bismo upotrijebljeni kao topovsko meso u agresivnom nasrtaju na Republiku Hrvatsku kako bi se postavile granice probuđenog velikodržavnog projekta na liniji Karlovac – Karlobag – Virovitica. Uz ovakva patriotska promišljanja i poruke, svim pokretačima otpora, svim članovima Patriotske lige u našem gradu i svim patriotski opredijeljenim građanima, čestitam 3.mart-Dan Patriotske lige Kakanj”, rekao je u svom obraćanju prisutnima u Gradskom spomen-parku načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Nakon polaganje cvijeća, upriličena je i svečana akademija u maloj sali Doma kulture Kakanj.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO