Obilježavanje 1.marta-Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine u Kaknju: Položeno cvijeće u Gradskom spomen-parku

U okviru Programa obilježavanja 1.marta – Dana nezavisnosti BiH, danas je u Gradskom spomen-parku u Kaknju upriličeno polaganje cvijeća na Spomen-obilježje šehidima i poginulim borcima Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995. godina i Spomen-obilježje palim borcima Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945. godina.

Cvijeće su položili općinski načelnik Nermin Mandra, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kakanj Jasmin Mušanović, predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca općine Kakanj, Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ općine Kakanj, Organizacije ratnih vojnih invalida „Kakanj 92“, Saveza udruženja boračkih organizacija općine Kakanj,  Udruženja antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog antifašističkog rata 1941-1945, predstavnici Zavisnog društva Rudnik mrkog uglja Kakanj, predstavnici Termoelektrane Kakanj, predstavnici Javne ustanove Dom zdravlja Kakanj, predstavnici Udruženja biciklista “Pozitiva” Kakanj.

Gepostet von Kakanj-X.com am Donnerstag, 1. März 2018

Cvijeće su položili i predstavnici općinskih organizacija Stranke demokratske akcije, Socijaldemokratske partije, Saveza za bolju budućnost, Stranke za Bosnu i Hercegovine, Demokratske fronte i Nezavisne bosanskohercegovačke liste.

Prisutnima u Gradskom spomen-parku obratili su se načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra i predsjednik Saveza udruženja/boračkih organizacija općine Kakanj (SUBOK) Muhdin Begić.

“Put u nezavisnost kojim su 1.marta 1992.godine krenuli bosanskohercegovački patrioti bio je izuzetno hrabar i odvažan čin. Pred velikom vojnom silom koja se stavila u službu agresora bosanskohercegovački patrioti su rekli odlučno NE ucjenama, prijetnjama, nametanju, porobljavanju i asimilaciji i odlučno DA nezavisnoj i suverenoj Bosni i Hercegovini, njenom teritorijalnom integritetu i njenom multinacionalnom duhu i karakteru.

U postratnom vremenu, a posebno u današnjici, sve češće se među patriotskim snagama mogu ćuti razmišljanja u smislu kako to nije ona država za koju su se borili. Istina, nije to ona slika države koju su patrioti zamišljali, ali treba uvažavati realnost i opće okolnosti u kojima je napadnuta, kakva se sila sručila na ovaj bosanskohercegovački prostor, kakav scenario njenog nestanka je bio pripremljen i kako se uopće odbranila u takvim teškim okolnostima. Možda nije ona kakvu smo je vidjeli u našim patriotskim promišljanjima, ali je opstala, postoji, i može biti, i bit će još bolja, jača i naprednija.

Nasrtali su i danas nasrću raznim metodama na našu državu. Posebna meta je patriotizam bosanskohercegovačkog čovjeka koji u multinacionalnom i multikulturalnom šarenom koloritu države BiH vidi najveće humane domete civilizacije. Teška ekonomska situacija kao posljedica rata i tranzicije se posebnim propagandnim metodama koristi da se proizvede osjećaj totalne besperspektivnosti sa krajnjim ciljem da se na taj način umore i slome patrioti i da u konačnici i oni kažu kako država BiH nije moguća. Svaka vijest koja ohrabruje i koja ukazuje da pomaka ima se unaprijed diskredituje, omalovažava i ismijava, a u tome nažalost učestvuju i neke snage koje se nastoje etiketirati bosanskohercegovačkim patriotizmom.

Današnje nasrtaje na državu BiH vizionarski je predvidio veliki mislilac i državnik Alija Izetbegović. Njegova poruka koja glasi „Sile koje nasrću na Bosnu će se umoriti. Mi se nećemo umoriti“ je putokaz, ohrabrenje i motivacija.

Mi se nećemo i ne smijemo umoriti. Na našoj strani su argumeti koji se smatraju najvećim civilizacijskim dostignućima kao što su suživot, tolerancija, multietničko društvo, uvažavanje etnički drugog i drugačijeg, bogatstvo različitosti. Zato, ne dopustimo cijepanje našeg patriotskog naboja, prepoznajmo propagandu koja na surov način obezvređuje sve što je pozitivno u procesu izgradnje države i jasno prepoznajmo i razlikujmo među nama one koji se zbog ličnih interesa stavljaju na stranu negatora države i one koji čvrsto stoje na braniku države BiH. Sa ovakvim porukama, svim ljudima koji BiH nose u srcu čestitam 1.mart-Dan nezavisnosti BiH, a svim kakanjskim patriotama čestitam 3.mart-Dan Patriotske lige Kakanj”, rekao je u svom obraćanju načelnik Općine Kakanj Nermin Mandra.

Možda vam se svidi

Leave A Reply