Obećali platiti ljetovanje svakome ko se tamo zarazi koronom

Evropske vlade trenutno raspravljaju o tome kako najbolje otvoriti sezonu ljetovanja budući da je veći dio kontinenta pandemiju koronavirusa stavio pod kontrolu

Kipar se obavezao platiti trošak ljetovanja svakoj osobi koja nakon boravka na tom mediteranskom otoku na testu za koronavirus bude pozitivna, piše BBC. Vlada je u priopćenju koje je objavljeno u srijedu rekla da će platiti trošak smještaja, lijekova i hrane za svakog pacijenta i članove njegove porodice. Turisti će morati platiti jedino put kući koji potencijalno može uključivati i presjedanje.

Ova je odluka dio kampanje za privlačenje turista u državu koja je dosad zabilježila 939 slučajeva zaraze koronavirusom te 17 smrtnih slučajeva od posljedica zaraze. Turizam je prošle godine bio zaslužan za 15 posto kiparskog BDP-a pa tamošnja vlada sada ulaže velike napore u vraćanje turista.

– Udarac je ogroman i sada pokušavamo dati sve od sebe da napravimo sve što je moguće da spasimo ostatak sezone, rekao je zamjenik ministra turizma Savvas Perdios. – Naporno smo radili da virus zadržimo pod kontrolom, dodao je.

Dužnosnici su rekli da su da će bolnica sa 100 kreveta biti zadužena za primanje turista koji se zaraze koronavirusom. POrodice zaraženih za to će vrijeme biti smješteni u tzv. karantenskim hotelima.

Kipar će 9. juna otvoriti zračne luke za goste iz zemalja koje se smatraju niskorizičnima, a među njima su njima su Njemačka, Grčka, Izrael i Malta. Vlasti će taj popis ažurirati svake sedmice. Perdios je rekao da će Britanci i Rusi, koji zajedno čine više od pola svih gostiju koji posjećuju Kipar, na otok najvjerovatnije moći doći u julu.

Evropske vlade trenutno raspravljaju o tome kako najbolje otvoriti sezonu ljetovanja budući da je veći dio kontinenta pandemiju koronavirusa stavio pod kontrolu.

Austrija, Bugarska, Hrvatska, Kipar, Njemačka, Grčka, Italija, Malta, Portugal, Slovenija i Španija postigli su dogovor oko pravila koja će dopustiti međudržavni promet s minimalnim rizikom za širenje koronavirusa. Grčka je nekoliko dana nakon toga objavila da će sezonu ponovno pokrenuti u junu, prenosi “Fokus“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply