Nutricionisti tvrde: Ove tri namirnice uzrokuju stvaranje “šlaufa” na stomaku

Nutricionisti su se nedavno složili da se trbušni mišići “prave” u kuhinji, a ne u teretanu, što znači da za ravan stomak morate da obratite pažnju na hranu koju unosite tokom cijelog dana. U suprotnom, određene namirnice vam mogu otežati da smršate, ali i izazvati stvaranje naslaga na ovom predjelu.

Poznata dijetetičarka Stefani Ferari izdvojila je za magazin Pop sugar tri namirnice kojih bi trebalo da se klonite ako želite ravan stomak.

Šećer 

U slučaju da želite da skinete šlauf i stanjite svoj struk, prva stvar od koje treba da odustanete jeste šećer kao i hrana koja sadrži skrivene šećere, popularni gazirani sokovi i sportski napici. Ova hrana je povezana sa povećanjem produkcije kortizola, hormona stresa. Ovaj hormon je uključen u metabolizam i povezan je sa povećanjem masnog tkiva u utrobi, odnosno masnih naslage na stomaku.

Izbjegavajte da dodajete šećer u svoju kafu, a umjesto njega možete sipati malo cimeta. Takođe, u nezaslađen voćni jogurt dodaje borovnice, ili bananu u palačinke da ne biste dodavali slatki preliv.

Rafinisane žitarice 

Stefani kaže da su istraživanja pokazala da konzumiranje rafinisanih žitarica (bijeli hljeb i peciva, bijela riža i testenina…) povećavaju mast u abdominalnom dijelu. Ovi efekti se javljaju zbog visokog glikemijskog indeksa koji pokreće oslobađanje viška insulina, koji je povezan sa dobijanjem kilograma.

Umjesto rafinisanih žitarica, izaberite kompleksne ugljiko hidrate, koji posjeduje visok nivo sadržaja vlakana i proteina. Dijeteričaka Lesli Langevin preporučila je namirnice koje su takođe poznate po dobrim nutritivnom vrijednostima a to su kinoa, ovseno sjeme, divlja riža, crni pasulj, bobice i slatki krompir.

Alkohol 

Konzumacija alkhola je povezana sa stvaranjem masnoće na stomaku. Kada pijete alkohol, koji vaše tijelo ne može da skladišti kao mast, protein ili ugljene hidrate, vaša jetra prerađuje alkohol, što ometa i usporava vaš metabolizam.

Čaša crnog vina ponekad nije problem, ali prekomjerna konzumacija će dovesti do stvaranja masnih naslaga. (super žena)

Možda vam se svidi

avatar