Nutricionista savjetuje: Zašto bi trebali češće jesti grožđe i naranče zajedno

0

Voće je zdrav dodatak prehrani. Bogato je vitaminima i mineralima i drugim hranjivim tvarima koji su potrebni našem tijelu. Naranče i grožđe omiljeno su voće širom svijeta. Osim lijepog ukusa imaju i zdravstvene pogodnosti. Nedavna studija je proučavala zdravstvene pogodnosti koje pružaju tvari koje se nalaze u naranči kao i u grožđu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Studija je otkrila da heperetin (HESP) iz naranče i trans-resveratrol (tRES) iz grožđa, imaju brojne zdravstvene pogodnosti, posebno u borbi protiv određenih bolesti. Prema studiji, kombinacija ovog voća može smanjiti razinu šećera u krvi, poboljšava funkciju inzulina i stanje krvožilnog sustava

Istraživači sa Sveučilišta u Warwicku tvrde da su otkrili pilulu koja sadrži i HESP i tRES, a koja može poboljšati zdravlje ljudi koji imaju dijabetes ili pate od neke srčane bolesti. Autor istraživanja, profesor Paul Thornalley, ove rezultate istraživanja smatra napretkom koji bi mogli utjecati na način na koji su se do sada liječile ove bolesti.

Osim toga, kombinacija ovog voća, kaže, može spriječiti čak i pretilost. Mišljenje hrvatske nutricionistice: Naša nutricionistica Irena Švenda kaže da je istina da istraživanja potvrđuju da resveratrol i hesperitin mogu pomoći u liječenju navedenih bolesti, ali da trebamo znati da je pretilost, nakon koje često slijedi dijabetes i povišeni krvni tlak,piše Pult

Većinom posljedica prevelikog kalorijskog unosa u odnosnu na nedostatnu fizičku aktivnost. – Kako se taj dio liječi promjenom u prehrani, mršavljenjem, navedeni sastojci teško će djelovati ako osoba i dalje ostane kod istih navika. Kada se jedu naranče i grožđe, često je to u nedostatnoj terapijskoj količini, pa je najbolje za smirenje upale, uz voće, uzimati dodatke prehrani.