NUR KAO PRIMJER DRUGIMA: Očistili Ponijere i pokazali zašto su među najboljima

Vrlo često se u javnosti poteže pitanje da li treba čistiti javni prostor ? Ili je to samo posao Vodokoma?

 

Kriva percepcija vrlo lako dovodi do konfuzije i u konačnici problema. U većini situacija dovoljno je samo da pogledamo ‘iz drugog’ ugla i hipotetički postavimo stvari, šta bi se desilo kada bi svi smeće ostavljali u okolinu oko nas bez da neko to čisti? Vraćamo se vijekove unazad, harale bi bolesti koje su mogle da haraju samo u neko dobar unazad 100 godina, uz nadu da je to jedino što bi moglo da se dogodi.

Svakako da je potrebno brinuti prvenstveno  o svom privatnom prostoru ali i javnom prostoru, kako čišćenjem tako i osvješćivanju onih koji ipak, još uvijek u 2019. godini bez imalo grižnje savjesti ostavljaju smeće ‘koje su sami proizveli’ u prirodi.

Jedan od pozitivnih primjera koji bi trebali slijediti jeste primjer taekwondo kluba Nur koji je timski kako to inače rade u klubu, organizovao akciju čišćenja ‘kakanjskih pluća’.

Tako su članovi ovog kluba u nedjelju na Ponijerima očistili od smeća veću površinu u blizini spomenika i ski staze. Da ne ostane na tome, akciji se priključilo Ministartstvo Zeničko-dobojskog kantona za prostorno uređenje, promet i komunikacije, i zaštitu okoline.

Ovoj akciji podršku posjetom je pružio i načelnik Općine Kakanj Aldin Šljivo, izražavajući podršku i zahvalnost klubu  koji su uspješno obavili ovaj zadatak.

Ovom akcijom Nur je po ko zna koji put dokazao da nije “tamo neki klub” koji postoji samo na papiru, već klub koji zauzima mjesto  među najboljima u BiH  te da svojim članovima pruža i druge vidove izgrađivanja ličnosti. Ovo je sport, ali i više od sporta.

Kompletan projekat realizovali su članovi taekwondo kluba Nur na čelu sa trenerima Halimom Fejzićem, Sedinom Berbić i Adnanom Haračićem.

 

Možda vam se svidi

Leave A Reply