NOVO NAUČNO ISTRAŽIVANJE: Oni koji voze skupe automobile su među najgorim vozačima, a posebno su skloni ‘zaboraviti’ na pješake

Ako vozite skupi automobil, vjerojatno ste kreten, kažu naučnici. Po tom pitanju znanost je prilično jednoglasna: vozači skupih automobila su najgori vozači!

Znanstvenici sa Sveučilišta u Nevadi u Las Vegasu krenuli su u istraživanje s pretpostavkom da vlasnici skupih automobila “osjećaju superiornost nad ostalim sudionicima u prometu” i da su u stanju manje suosjećati s kretanjem pješaka u prometu, prenosi “Jutarnji“.

Do ovog zaključka došli su nakon što su zamolili volontere da stotinu puta prijeđu cestu, snimajući i analizirajući reakcije vozača automobila.

Znanstvenici su koristili jednog bijelca i jednog crnca, te jednog bijelca i jednu crnkinju – također otkrivši da su na pješačkom prijelazu vozači obzirniji prema bijelcima i ženama.

Automobili su se zaustavili 31 posto ukupnog vremena ženama i bijelcima, u usporedbi s 24 posto vremena muškarcima i 25 posto vremena crnim volonterima.

No, najbolji prediktor hoće li se automobil uopće zaustaviti jest njegova cijena, otkrili su istraživači.

“Umanjena sposobnost tumačenja želja i osjećaja drugih u kombinaciji s narcisoidnošću kod vlasnika skupih automobila mogu dovesti do nedostatka empatije prema osobama koje prelaze cestu pješice” otkrivaju znanstvenici.

Zapravo, otkrivanje povezanosti između vrijednosti automobila i kretenskog ponašanja nije nikakva novost. Istraživanje objavljeno u časopisu Journal of Transport and Health, potkrijepilo je finsku studiju objavljenu prošlog mjeseca koja je otkrila da muškarci koji posjeduju brza vozila više su “nadmeni, tvrdoglavi, nesporni i bezosjećajni”.

Prema istraživanju znanstvenika sa Sveučilišta u Helsinkiju, na uzorku od 1892 vozača oni za koje se smatralo da imaju takve karakterne osobine, privlače luksuzni statusni automobili o čemu smo već pisali.

No također je utvrđeno da i savjesni ljudi često favoriziraju skupe modele. Ako čitate ovo dok ste zaglavili u prometu u svom potpuno novom BMW-u: da, definitivno ste u toj kategoriji.

Možda vam se svidi

Leave A Reply