Novih 1963 slučaja zaraze koronavirusom, 18 umrlih, od ponoći na snazi lockdown

U Sloveniji je u posljednja 24 sata potvrđeno 1963 novih slučajeva zaraze koronavirusom, 300 više nego dan ranije, a umrlo je 18 ljudi, potvrdilo je u subotu slovensko Ministarstvo zdravstva.
Riječ je o novom crnom rekordu po broju novooboljelih i broju smrtnih slučajeva do sada.
S novopotvrđenim zarazama njihov je ukupni broj od početka epidemije porastao na 21.276, od kojih je trenutno aktivno 13.023 slučajeva.
U bolnicama se liječi 449 pacijenata, a među njima je 63 teže oboljelih na odjelima intenzivne njege.
Ukupno su do sada umrla 234 pacijenta, a broj zaraženih na 100.000 stanovnika u zadnjih 14 dana iznosi 449, po čemu je Slovenija među najugroženijima u Europskoj uniji.
U Sloveniji je od danas na snazi lockdown po odluci koju je prije dva dana donijela vlada premijera Janeza Janše, a trajat će najmanje tjedan dana, nakon čega će se restrikcije ponovo razmotriti i revidirati, ovisno o situaciji.
Od danas u ponoć su tako zatvorene trgovine, osim onih koji nude hranu i osnovne potrepštine, zabranjen je i rad ugostiteljskih objekata, frizerskih i kozmetičkih salona, welness centara, bazena, kinematografa, kulturnih ustanova, fitnesa, autopraonica itd.
I dalje je na snazi zabrana napuštanja regije stalnog boravišta, nastava u školama i fakultetima odvija se na daljinu, obustavljena je i trećina prometa, a od ponedjeljka neće raditi niti dječji vrtići.
Prema tempu širenja zaraze iz zadnjih nekoliko dana, broj novozaraženih se udvostručuje svakih pet do šest dana.
U slučaju popunjenosti bolničkih kapaciteta oboljelima od covida-19 vlada razmišlja i o stavljanju viška lakše oboljelih u hotele, no problem je u tome tko bi u tom slučaju za te oboljele brinuo jer već sada iz bolnica poručuju da nemaju potrebnog obučenog kadra i da su postojeće medicinske ekipe na kraju snaga.

Možda vam se svidi

Leave A Reply