Novi zakon o radu štiti dobrog radnika od lošeg poslodavca i dobrog poslodavca od lošeg radnika

Sindikati nikada nisu imali namjeru da podrže bilo kakve izmjene Zakona o radu, tvrde predstavnici realnog sektora. Udruženje poslodavaca zajedno s privrednom i vanjskotrgovinskom komorom danas je organizovalo pres konferenciju jer, kako kažu, nisu mogli preći preko neistina koje sindikat uporno plasira. Poslodavci su ponovili, radnici se nemaju čega plašiti, a izrazili su sumnju da sindikati trenutno provode nečije političke, a ne radničke interese. Izmjene Zakona o radu se dogovaraju osam godina, podsjetili su na pres konferenciji iz Udruženja poslodavaca. Kažu kada god je postignut neki dogovor sindikati su se povlačili. To za njih pokazuje kako Sindikat nikada nije ni imao namjeru podržati bilo kakve izmjene.
„Sve je zadnja izjava Ismeta Bajramovića rekla. Da je zlatan zakon, sve u interesu sindikata mi ga ne bi podržali“, kaže Safudin Čengić, predsjednik Udruženja poslodavaca FBiH dok Marko Šantić, predsjednik Privredne komore FBiH dodaje:
„Meni se čini da se oni pokušavaju svrstati u nekakav politički blok i zaustaviti reforme.“
Sindikat se služi neistinama, kada navodi članove koji krše prava radnika, tvrde poslodavci.
„Uvijek daju samo jedan dio tog člana pa tako kažu da u jednom članu stoji da je moguće dati otkaz nekome ko je dugo na bolovanju, ali ne kažu da u 3. i 4. stavu stoji da oni moraju na to dati saglasnost“, ističe Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.
Postojeći Zakon i nacrt novog zakona dostupni su javnosti i lako se mogu porediti sve izmjene, istaknuto je na presu. Radnici se nemaju čega plašiti. Zakon štiti dobrog poslodavca od lošeg radnika i dobrog radnika od zlonamjernog poslodavca, stav je predstavnika realnog sektora. Podsjetili su da je Vlada odbila čak 22 amandmana poslodavaca, od 11 se odustalo, a devet je usaglašeno sa Sindikatom dok su učestvovali u pregovorima.
„Ne moramo se sve dogovoriti, neka Vlada i Parlament preuzmu odgovornost i donesu zakon koji će biti dobar za poslovni ambijent i sindikate“, zaključuje Čengić.
Ovdje ne smije biti poraženih i pobjednika, jer Zakon o radu je samo prvi korak ka bržem zapošljavanju i većim investicijama, ali i putu BiH ka EU, istakli su predstavnici realnog sektora.

Možda vam se svidi

Comments are closed.