Novi predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Džaferović, zamjenici Krišto i Bosić

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) za predsjedavajućeg je izabran Šefik Džaferović, poslanik Stranke demokratske akcije (SDA). Džaferović je potpredsjednik Stranke demokratske akcije (SDA), rođen je 1957. godine u Zavidovićima. Živi u Sarajevu i otac je dvoje djece.

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu 1979. godine, radio je u pravosudnim i policijskim institucijama u Zavidovićima i Zenici sve do 1996. godine, kada postaje sekretar Agencije za informisanje i dokumentaciju (AID).

Iste godine izabran je za predsjedavajućeg Skupštine Zeničko-dobojskog kantona (ZDK), a ujedno postaje i delegat u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH). Nakon četverogodišnjeg mandata u zakonodavnoj vlasti Kantona i Federacije, Džeferović 2000. godine ulazi u Dom naroda državnog parlamenta.

Na općim izborima 2002. godine izabran je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, a tokom četverogodišnjeg mandata bio je i član rukovodstva Doma.

U proteklih osam godina izabran je još dva puta u ovaj dom, a na općim izborima 2014. godine bit će po četvrti put biran za državnog poslanika.

Na današnjoj konstituirajućoj sjednici Predstavničkog doma PSBiH za prvog i drugog dopredsjedavajućeg Doma izabrani su Borjana Krišto, poslanica Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH i Mladen Bosić, poslanik Srpske demokratske stranke (SDS).

Borjana Krišto rođena je 1961. godine u Livnu. Diplomirala je 1984. na Pravnom fakultetu u Banjoj Luci, a pravosudni ispit je položila u Sarajevu.

Od 1995. godine je članica HDZ-a BiH, a od 2007. godine je i dopredsjednica Stranke.

Krišto je do 1999. radila u livanjskim kompanijama “Agro Livno”, “Guber”, “Likom” i “Livno bus”. Od 1999. do 2000. godine je bila ministrica pravosuđa i uprave Zapadnohercegovačkog kantona, a do 2002. godine tajnica Vlade ZHK-a.

Na općim izborima 2002. godine je kao kandidatkinja HDZ-a BiH osvojila mandat u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH, ali ga nije preuzela jer je imenovana za ministricu pravde u Vladi FBiH.

Na općim izborima 2006. godine izabrana je u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH. U aprilu 2007. je imenovana za predsjednicu FBiH, a od 2011. je bila delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mladen Bosić rođen je 1961. godine u Brčkom. Bosić se 1992. učlanio u SDS-u, a predsjednik stranke postao je 14 godina kasnije.

Diplomu inžinjera Elektrotehnike Bosić je stekao 1987. u Beogradu. Karijeru u struci počinje nakon studija kao glavni inžinjer za razvoj u Tvornici akumulatora “Tesla” u Brčkom, a kratko je bio i komercijalni direktor preduzeća Staklomont iz Brčkog. Tokom rata je bio direktor PTT Brčko, poslije rata i Telekoma Republike Srpske (RS) u Brčkom.

Bosić je bio član Zajedničke komisije za implementaciju Arbitražne odluke za Brčko i poslanik u prvom sazivu Prelazne skupštine Brčko Distrikta. U bh. dilomatiju ulazi 2000. godine kao zamjenik ministra vanjskih poslova, a godinu kasnije postaje ambasador BiH u Sloveniji.
Poslaničko mjesto u Skupštini Brčko Distrikta osvojio je na izborima 2004., a šest godina kasnije i mandat u Parlamentarnoj skupštini BiH.

(Fena)

Možda vam se svidi

Comments are closed.