Novi pravilnik stupio na snagu: Pogledajte koji su lijekovi od sada jeftiniji u bh. apotekama?

Novi Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova u BiH stupio je na snagu od 1. maja, a građani već mogu kupiti pojedine lijekove u apotekama po nižim cijenama.Ako je suditi po prvim objavljenim nižim cijenama lijekova, Bosna i Hercegovina konačno bi mogla pasti sa prvog mjesta neslavne liste zemalja regiona u kojima su lijekovi najskuplji, piše Faktor.ba.

Lijek za želudac Pantoprazol, čija je veleprodajna cijena do sada iznosila 10,91 KM, po novom Pravilniku imat će maksimalnu cijenu od 7,56 maraka. Tablete Glimepirid za liječenje dijabetesa sa sadašnjih 3,40 pojeftinile su na tri marke, a lijek Melpamid iste namjene, koji je ranije koštao 5,29 KM, sada je 3,60 KM. Tablete Irumed, koje se koriste za liječenje povišenog krvnog pritiska i posljedica srčanog udara, prodavale su se po cijeni od 4,75 KM, a nova, niža cijena iznosit će 2,70 KM.

Niže cijene posebno su vidljive u razlici između prijašnjih i novih cijena lijekova koji, prema standardu većine bh. građana, spadaju u kategoriju skupljih. Tako, naprimjer, lijek Respekt kompanije “Hemofarm”, čija je sadašnja veleprodajna cijena iznosila 23,72 KM, po Pravilniku ima maksimalnu cijenu od 13,72 KM.

Lijek Fluxx, koji se koristi za sprečavanje krvnih ugrušaka, umjesto dosadašnjih 25,41 KM, koštat će 14,70 maraka, a Bikalutamid za liječenje raka prostate, koji je koštao 161,36 KM, sada će se prodavati po cijeni od 91,67 maraka.

Znatno su pojeftinili su i lijekovi koji se koriste u terapiji psihičkih poremećaja: Risperidon za liječenje šizofrenije sada košta 3,80 KM (stara cijena bila je 17,59), a Paroxetin za liječenje depresije i anksioznih poremećaja sa 9,83 pojeftinio je na 6,90 KM.

Iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH najavili su da će maksimalne veleprodajne cijene svih lijekova biti objavljene na sajtu Agencije od 15. do 22. maja. Nakon objave tih cijena, svi koje se bave prometom lijekova na veliko biće obavezni da ih se pridržavaju, kažu u Agenciji, uz napomenu da će period adaptacije potrajati između 15 i 30 dana.

Prema analizama koje je Agencija napravila tokom prošle godine, Pravilnik o načinu kontrole, oblikovanja i izvještavanja o cijenama lijekova donijet će uštede od oko 50.000.000 KM na godišnjem nivou. Značajan segment Pravilnika je i taj što će cijene lijekova od sada biti jedinstvene u cijeloj BiH, za razliku od do sada većinom neusklađenih cijena između dva bh. entiteta.

Treba reći i to da novi Pravilnik obuhvata isključivo lijekove koji se izdaju na ljekarski recept. Kako su za Faktor pojasnili iz javne ustanove Apoteke Sarajevo, pojeftinjenje se odnosi samo na lijekove sa esencijalne liste.

– Pošto se radi o sniženju cijena lijekova sa esencijalne liste lijekova, to znači da ako pacijent ima zdravstveno osiguranje, gdje ne plaća ili djelimično plaća lijek, sniženje neće imati veći značaj. Ako pacijent želi kupiti ove lijekove a nema zdravstveno osiguranje, prije svega mora imati validan recept, propisan od ljekara iz privatne ili javne zdravstvene ustanove, uz koji će moći obaviti kupovinu – navode iz Apoteka Sarajevo za Faktor.

U nastavku je tabela sa novim cijenama deset često propisivanih lijekova:

Možda vam se svidi

Leave A Reply