Novi detalji o padu aviona: Nije isključeno ni samoubistvo pilota

Francuski istražitelji uspjeli su izvući snimke iz jedne od dviju crnih kutija na Airbusu njemačke niskotarifne kompanije Germanwings, koji se pod nerazjašnjenim okolnostima u utorak zabio u planinu u francuskim Alpama, pri čemu je svih 150 putnika i članova posadena mjestu poginulo.

Kako su rekli u istražiteljskoj agenciji BEA, još je prerano za analizu sadržaja snimke, ali uprkos teškim oštećenjima koje je crna kutija pretrpjela, uspjeli su doći do upotrebljivih podataka.

Germanwings A320 crashes over French Alps

Istražitelj Remi Jouty na konferenciji za novinare objavio je da je posljednja snimljena poruka u kokpitu bila rutinska, piloti su samo potvrdili naredbu koja im je stigla s kontrolnog tornja.

Minutu nakon toga, započelo je neobjašnjivo poniranje.

Rekao je i da je utvrđeno kako je posljednja visina aviona zabilježena na radaru bila oko 6.000 stopa, što se otprilike poklapa s visinom planine u koju se Airbus zabio. Napomenuo je da će analiza sadržaja audio zapisa iz kokpita možda potrajati nekoliko mjeseci. Kazao je i da, s obzirom da se avion raspao na sitne komade, vjerovatno nije došlo do eksplozije prije pada.

Germanwings A320 crashes over French Alps

U međuvremenu je stigla informacija da je pronađen oklop druge crne kutije, koja bilježi sve tehničke podatke o aktivnostima u avionu, no u oklopu nije pronađena memorijska kartica. Što se s njom dogodilo, zasad nije jasno, ali moguće je da je nestala prilikom silovitog udarca aviona u planinu kojio je bio toliko jak da je spomenuti oklop, baš kao i prva crna kutija, teško oštećen, premda je dizajniran da bude otporan na izuzetno snažne udarce.

O uzrocima pada Airbusa zasad se još uvijek nagađa, a eksperti nisu spremni odbaciti ni jednu mogućnost, pa čak ni terorizam ili eventualno samoubistvo pilota.

 

Izvor: Fokus

Možda vam se svidi

Comments are closed.