Novi detalji o djevojčici Eni i njenoj nani Havki: Oglasili se iz nadležnog Centra za socijalni rad!

Priča o djevojčici Eni iz Gračanice i njenoj nani Havki, odjeknula je jučer u medijima i društvenim mrežama diljem regiona.

Brojni građani iz BiH, regiona i dijaspore reagirali su u velikom broju, želeći pomoći porodici, no čini se da će priča imati sasvim drugačiji kraj.

Iz Centra za socijalni rad kažu da djevojčica nije ostavljena, kako se navodi u prilogu, te da je majka staratelj i redovno dolazi i bude s kćerkom.

Direktorica Centar za socijalni rad u Gračanici kazala je da duži period sarađuju s ovom porodicom, da nana nije ispunjavala uvjete za ostvarivanje prava iz socijalne zaštite, ali su dobijali jednokratne novčane pomoći te redovno dobijaju hranu i druge potprepštine.

–  Uvezali smo se s Merhametom i prihvatnim centrom Duje, zamolili smo ih da se toj porodici pruži podrška i imali su gotovu hranu, ali i pakete namirnica, higijene i drugo. Nama je nepoznanica da se sad pojavljuje ova priča i situacija. Nisu ostavljeni – rekla je direktorica Centra Jasminka Begović za portal Radiosarajevo.ba.

Istakla je i da djevojčica nije ostavljena, kako se navodi u prilogu, te da je majka staratelj i redovno dolazi i bude s kćerkom.

–  Danas smo imali sastanak kod gradonačelnika i sa direktorom škole koju pohađa djevojčica. Direktor kaže da ne može da vjeruje da ima dijete u njegovoj školi da je gladno. Rečeno je da ima garderobu, mobitel, da je pokriveno besplatnim užinama, da je pokrivena ekskurzijama. Iz Merhameta su nosili hranu na kućni prag jer nana nije htjela dolaziti. Čak i kada je rekla da joj se ne sviđa, da hoće namirnice da sama kuha, tako je urađeno – dodala je Begović.

Reagovali iz Pomozi.ba

Podsjetimo, jučer su iz organizacije Pomozi.ba na svojoj Facebook stranici objavili kako su povukli uplatu za pomoć ovoj porodici, jer se radi o ‘klasičnoj prevari”.

– Na videu možete vidjeti spornu porodicu iz Gračanice koja je prije dvije godine dobila izuzetno vrijednu donaciju putem emisije ”Život na čekanju”, dok na videu koji smo jutros podijelili od Nove TV uopće nema tih stvari. Jutros smo pod velikim pritiskom ljudi koji su od nas tražili da im se pomogne odmah reagirali i uplatili donaciju koju smo kasnije uspjeli povući nazad jer smo u međuvremenu od partnerske organizacije dobili informacije da se radi o klasičnoj prevari i zloupotrebi djeteta. Našim partnerima smo odmah povjerovali, a u međuvremenu smo došli i do ovog videa koji pokazuje da im se pomaže već duže vrijeme – piše na Facebook stranici ”Pomozi.ba”.

Prenosi Bh-index

Možda vam se svidi

Leave A Reply