Nove uvrede Dačića: “Šovinistička je panislamska politika Alije Izetbegovića”

Dačić je to rekao u izjavi za “Tanjug” povodom Zvizdićevog reagovanja u kome je njegovu jučerašnju izjavu na Saboru SNSD-a u Laktašima, da zajednički interes svih u BiH treba da bude ravnopravnost sva tri naroda i dva entiteta, i da BiH nije, niti će biti muslimanska država, nazvao “šovinističko-militarističkom”.

Nije moja izjava šovinističko-militaristička, već je šovinističko-militaristička panislamska politika Alije Izetbegovića i njegovog učenika Denisa Zvizdića i SDA – poručio je Dačić.

Dačić je ukazao da Zvizdić zna, a prešutkuje, da se Alija Izetbegović još 1970. godine u Islamskoj deklaraciji založio za stvaranje islamske države od Maroka do Indonezije.

Napisao je da je islamsko društvo bez islamske vlasti nedovršeno i nemoćno, da se islamski poredak može ostvariti samo u zemljama u kojima muslimani predstavljaju većinu stanovništva, da nema ni mira ni koegzistencije između islamske vjere i neislamskih društvenih i političkih institucija, i, na kraju, da islamski pokret treba i može prići preuzimanju vlasti čim je brojno toliko snažan da može ne samo srušiti postojeću neislamsku, nego i izgraditi islamsku vlast – naveo je Dačić.

On podsjeća da je zato Izetbegović predsjedničkim dekretom od 1. avgusta 1992. godine pozvao mudžahedine iz cijelog svijeta u Sveti rat, Džihad.

I bilo ih je desetak hiljada, od čega je 1.200 ostalo da živi u BiH sa državljanstvom. Među njima su bila i dvojica učesnika napada od 11. septembra 2001. godine u Njujorku. Njihov cilj je bio islamski poredak u BiH, a za to je potrebno čekati da muslimani postanu većina – naveo je Dačić.

On je ukazao da je po rezultatima popisa iz 1948. godine Srba bilo 44,3 posto, muslimana 30,7 posto, a Hrvata 23,9 posto.

On je dodao da prema posljednjem popisu, za koji postoje ogromne sumnje u regularnost, iz 2013. godine Bošnjaka ima 50,11 posto, Srba 30,78 posto, a Hrvata 15,43 posto.

Po islamistima, odnosno po Aliji Izetbegoviću i SDA, stvorili su se uslovi za islamski poredak, što znači promjenu Dejtonskog sporazuma i stvaranje unitarne države sa muslimanskom većinom. O tome sam govorio, da to BiH nikad nije bila, niti će biti islamska država – poručio je Dačić.

Zvizdić je juče u opširnom reagovanju na Dačićevu izjavu na Saboru SNSD rekao da je to “zlonamjerna poruka mržnje“, i ocijenio je kao “šovinističko-militarističku“, prenijela je “Fena”.

Možda vam se svidi

avatar