Novalić: Zakon o radu ne šteti radnicima, on smanjuje prava povlaštenima

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u BiH i specijalnim predstavnikom EU Larsom – Gunnarom Wigemarkom kazao je da je Vlada počela sa provođenjem najavljenih reformskih tačaka iz reformske agende.

– Želim napomenuti da smo u odsustvu ugovorenog aranžmana sa MMF-om otpočeli sa reformskim tačkama koje su sadržaj reformske agende. Tu, prije svega, mislimo na vrlo eksponirani zakon o radu o kojem se mnogo govorilo, a koji je u nekim medijima dočekan vrlo negativno. Zakon o radu je bukvalno prepisana stečevina Evropske unije i prilagođen je za naše prilike. Htjeli smo pokazati međunarodnoj zajednici i našoj javnosti da su reforme naš zadatak i da ne nastaju pod pritiskom EU ili međunarodne zajednice, a mi od njih tražimo pomoć, a nikakav pritisak – rekao je Novalić.

Naglasio je da se novim zakonom o radu, čiji Prijedlog je jučer utvrdila Vlada FBiH i poslala u parlamentarnu proceduru, daju mnogo veća i šira prava radnicima.

– Ovaj zakon o radu je proširenje prava radnika. Novi zakon smanjuje prava povlaštenima i povećava prava radnika – istakao je premijer FBiH dodavši da su prema starom Zakonu o radu povlašteni položaj imale pojedine grane kao što su javna uprava, energetski sektor, komunikacije i komunalni sistem.

Na današnjem sastanku bilo je riječi i o ekonomskoj agendi BiH na putu ka EU za koju je do sada predloženo 11 verzija.

– Ovo je najkvalitetnija verzija ekonomske agende. Ona je usaglašena između entiteta, ali i sa EU. Ona će predstavljati naš osnovni koncept u narednom djelovanju – rekao je Novalić dodajući da je jedna od stavki agende i povećanje zapošljavanja.

Odgovarajući na pitanje novinara, Novalić je rekao kako Vlada FBiH do kraja godine mora napraviti i određene uštede.

– Mi ove godine moramo uštedjeti 73 miliona KM. Do kraja godine nam treba 20 miliona KM za potporu za zapošljavanje mladih – objasnio je premijer.

Reformska agenda bi u ponedjeljak trebala biti usvojena na sjednici Vlade FBiH, piše Agencija Anadolija.

Možda vam se svidi

Comments are closed.