5 C
Kakanj
Nedjelja, 9 Maja, 2021

Novalić: Pozivam sve da predlože kako da nabavimo vakcine

Premijer FBiH Fadil Novalić obraćajući se zastupnicima u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH rekao je da je dužan nekoliko odgovora i pozvao sve da mu predlože kako da se nabave vakcine.

On je rekao da Ad hoc grupa nije ukinuta, te da je i dalje ona nosilac aktivnosti oko nabavke vakcina.

  • Ad hoc grupa nije ukinuta ona je i dalje nositelj aktivnosti nabavke vakcina. Oni su nama poslali zaključke kojima se predlaže da se uspostave direktni pregovori sa državama. Mi smo formirali grupu unutar Ad hoc tima. Tačno po uputama Ad hoc grupe uradili četiri stvari, uključili smo se u nabavku vakcina u regionu, u zajedničku nabavku u kojoj učestvuje Srbija, Sjeverna Makedonija. Ruski ambasador nam je poslao diplomatsku notu, u kojoj piše da oni ne vide BiH kao državu, a mi smo zamolili da to bude FBiH i ti su papiri upućeni ruskom fondu. Razgovarali smo s ‘Pfizerom’, ali oni jednostavno ne komuniciraju na taj način, ne može se doći do vakcine, dok se SAD ne vakciniše ne može se nabaviti vakcina. Kina ima šest nekih procedura, ušli smo u proces i oni vide državu, ali ušli smo u proces”, pojasnio je Novalić.

Dodao je da postoji dogovor s kantonima da se zamoli “Pfizer” za 500.000 vakcina.

  • To su ti direktni kontakti, neizvjesno je vrijeme, ali radimo na tome. Očito je da Srbija ima najbolju geopolitičku težinu na Balkanu. Preuzeli smo ovaj posao 25. februara. Pozivam sve da mi predlože bilo koju drugu mogućnost, radim 24/7. veleprometnici ne igraju, sve dok roba ne postane komercijalna. Samo države koje proizvode vakcine mogu nešto obećati. Mjere moraju biti u fokusu, Srbija je najuspješnija u vakcinisanju, a imaju više od 4.000 zaraženih. Mjere što se nas tiče, mi smo federacija kantona. Mjere koje sad donosimo one su harmonizirane sa kantonima. Jučer smo donijeli pet zaključaka uz činjenicu da glavnina nadležnosti je na kantonima”, naglasio je Novalić.

Prema njegovim riječima, za imunizaciju je zadužen Zavod za javno zdravstvo FBiH.

  • Govorilo se o cijenama, ali to moramo dogovriti s RS, jer ukoliko to ne uradimo onda će se samo ići kupovati u RS. parlamentarci imaju pravo govoriti”, zaključio je Novalić.
- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO