11.8 C
Kakanj
Nedjelja, 16 Maja, 2021

Novalić potpisao pismo namjere za kupovinu 500 hiljada doza kineskog Sinopharma


Ovo je za portal Klix.ba potvrdila federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo, članica vladinog tijela za nabavku vakcina.
“Nabavka Sinopharma ide preko Kineske ambasade, mi smo stali u red i imamo ispred sebe šest ili sedam koraka, razni se sporazumi moraju potpisati, a prvi korak je pismo namjere”, kazala nam je Đapo.
Federacija BiH razmatra i kupovinu 500 hiljada doza kineske vakcine Sinovac, ali klasičnim komercijalnim kanalima, gdje bi se trebala uključiti i neka veledrogerija.
Nabavka Sinopharma uključuje administrativni dio koji bi trebao trajati desetak dana, a evenutalna dostava vakcina mogla bi uslijediti za mjesec.
“Obično se čeka blizu mjesec, a ako bude dostupno ranije, može i ranije”, kazala je.
Dikrektor Zavoda za javno zdravstvo FBiH Davor Pehar obavijestio je Vladu FBiH da zdravstveni sistem ovog entiteta ima dobro uspostavljenu infrastrukturu za čuvanje Pfizerovih vakcina, koje se čuvaju na minus 80 stepeni, te Sinopharm i Sinovac, koje se čuvaju na dva do pet stepeni.
“Sputnik se čuva na minus 20 stepeni, a oni nemaju tu opremu, ali sigurna sam da imaju veledrogerije. Ukazano nam je na to da bi, ukoliko dođe do masovne vakcinacije, Sputnik bio komplikovan, jer čim se izvade iz hladanjaka, u roku od dva sata treba utrošiti doze, za razliku od drugih vakcina”, izjavila je Đapo.

Pratite Kakanj-X.com putem aplikacije za Android i društvenih mreža FacebookTwitter i Instagram

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO