Novalić: “Penzije će iduće godine biti 400 maraka, kako sam i obećao”

Zakon o doprinosima neće ugroziti penzioni fond u Federaciji BiH, rekao je danas u Sarajevu Fadil Novalić premijer Federacije BiH.

Odgovarajući na pitanje “Faktora” da li se u narednom periodu može očekivati još jedno povećanje penzija, kazao je da nema razloga da se najniže penzije ne povećaju 15. januara.

Podsjećamo, u Zavodu PIO FBiH i među penzionerima postoji bojazan da će zakon o doprinosima koji predviđa smanjenje stope doprinosa za penziono sa 23 na 18 posto uticati na pogoršanje stanja u Fondu PIO.

– Zakon o doprinosima neće ugroziti penzioni fond iz najmanje dva razloga. Penzioni fond prelazi na budžet i postoji zakon koji u članu 79. i 80. definira kako raste i kako se plaća penzioni fond. To je sada budžetska stavka i šta god da bude, čak i da prihodi opadnu mi moramo poštovati zakon, a u budžetu to ima nulti prioritet i po tom osnovu ne može. Druga stvar, mi imamo svake godine rast, prošle godine smo imali rast u penzionom fondu 150 miliona KM, on se nastavio i u ovoj godini. Na šest mjeseci je bilo pola od toga. Mi jednostavno imamo rast koji nam dopušta da komforno radimo sa penzionim fondom, i nema nikakve bojazni da penzioni fond padne ni zbog prihoda, prije svega, niti zbog zakona – rekao je za “Faktor” Novalić.

Novalića smo upitali, s obzirom da to traže penzioneri u FBiH, postoji li mogućnosti da se do kraja godine još jednom povećaju penzije?

– Nema razloga da 15. januara ponovo najniže penzije ne porastu. Tako da će najniže penzije kao i prošle godine porasti dva puta, a to vam je još za 20 KM i približit ćemo se 390 KM, odnosno, onih 400 KM koje sam obećao u narednom mandatu – rekao je Novalić.

Izvor

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar