Nova većina u FBiH usaglasila principe djelovanja, poznata i podjela upražnjenih pozicija u vlasti

Koalicija SDA i HDZ-a sa uvjetno rečeno manjim strankama, demonstrirana tokom glasanja o Zakonu o radu, u Vladi FBiH trebala bi zaživjeti do kraja augusta.

Već je poznato i kome će pripasti dva od četiri ministarstva na čelu kojih su ili su bili kadrovi DF-a.

SDA je, uz saglasnost HDZ-a, postigla koalicioni sporazum sa BPS-om, SBiH, te sa A- SDA. Pet stranaka u Federalnom Zastupničkom domu ima tačno 50 glasova. Ipak, kako saznajemo, za mnoga zakonska, a pogotovo reformska rješenja, očekuju podršku jednog zastupnika Naše stranke, ali i četvorice zastupnika HDZ 1990, što bi trebalo činiti stabilnu većinu od 54 ili 55 glasova. Većina u Parlamentu uskoro, do kraja augusta, trebala bi biti realizirana i u Vladi FBiH. Četiri mjesta koja su prvom raspodjelom pripala DF bit će raspodijeljena u novoj koaliciji. Nezvanično, Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije preuzet će Stranka za BiH, a Ministarstvo turizma BPS. Još nije poznato ko će, nakon što predsjednik FBiH potpiše ostavke ministara iz DF, preuzeti čelne pozicije u Ministarstvu trgovine i Ministarstvu rada i socijalne politike. A entitetski predsjednik još ne planira potpisati ostavke preostaloj trojici ministara iz DF-a.

„Sad o tome ne razmišljam. Treba dalje razgovarati na koji način savladati prepreku koja se zove potpredsjednik FBiH iz DF-a. Nekorektan je potez DF-a, koji navodno izlazi iz vlasti, a stvarno su zadržali pozicije kojima mogu blokirati funkcioniranje te vlasti, što je jako nekorektno“, ističe Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

Ukoliko i kada Čavara potpiše ostavke DF-ovih ministara, novi neće moći biti imenovani bez potpisa predsjednika i oboje potpredsjednika FBiH. DF-ov Milan Dunović već je naveo da neće praviti smetnje, ukoliko se u vlast ne uvodi SNSD.

„Sama ta izjava pokazuje o koliko ozbiljnim osobama se radi. Ukoliko niste dio vlasti, otkuda vam pravo da birate ko će biti dio te vlasti. Ima li iko ko prati političku scenu da vjeruje izjavama DF-a…“, dodao je Čavara.

Predsjednik Federacije već ranije je prihvatio ostavku Reufa Bajrovića na mjesto ministra energetike. Iako su ostavke podnijeli i Aleksandar Remetić, Milan Mandilović, te Snježana Soldat, oni su i dalje formalno – pravno ministri, sve dok Čavara ne prihvati i njihove ostavke.

Možda vam se svidi

Comments are closed.