Njemačkoj i dalje nedostaje 1,36 miliona radnika

0

Iako trenutno traje proces otpuštanja radnika kod nekoliko velikih poslodavaca, potražnja za radnicima u manjim i srednjim preduzećima u porastu je.

Njemačkoj trenutno nedostaje 1,36 miliona radnika, što je manje nego u drugom kvartalu ove godine, ali za 120.000 više nego u istom periodu prošle godine, objavio je u utorak Savezni ured za zapošljavanje u Nuernbergu.

  • Iako trenutno traje proces otpuštanja radnika kod nekoliko zvučnih velikih poslodavaca, potražnja za radnicima u manjim i srednjim preduzećima u porastu je – rekao je Alexander Kubs iz Instituta za istraživanje tržišta rada, koji djeluje pri Saveznom uredu za zapošljavanje.
- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodao je da je 1,18 miliona od 1,36 miliona otvorenih radnih mjesta u preduzećima koja zapošljavaju manje od 250 radnika, prenosi Hina.

Primijetio je da potražnja za radnicima opada u metalurškoj branši, dok je u građevinarstvu u daljnjem porastu.

Zakon o useljavanju radne snage

  • Građevinarska branša trenutno traži više od 147.000 radnika, što je dosadašnji rekord – rekao je Kubs.

Potražnja je i dalje velika u trgovini i uslužnim djelatnostima.

U Njemačku se posljednjih godina ponovno povećala radna migracija, pri čemu prednjače nove članice Evropske unije poput Rumunije, Bugarske i Hrvatske.

Sljedeće godine stupa na snagu Zakon o useljavanju stručne radne snage, koji će olakšati useljavanje stručnjaka izvan granica Unije.