Njemački Spiegel ‘ohladio’ Dodika: Bosna i Hercegovina ide u NATO

0

Tročlano predsjedništvo je istog dana primilo ambasadore nekoliko zemalja NATO-a, uključujući Njemačku i SAD.

Spor oko približavanja NATO-u odgodio je formiranje vlade, ali sada je čekanje završeno: bosanski Srbin Zoran Tegeltija trebao bi u budućnosti voditi kabinet, piše njemački Spiegel u svom osvrtu.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Borba je trajala 13 mjeseci, ali Bosna i Hercegovina će uskoro imati novu vladu: tročlano državno Predsjedništvo je u utorak povjerilo bosanskom Srbinu Zoranu Tegeltiji zadatak da formira novi kabinet.

Tegeltija dolazi iz SNSD-a, Milorada Dodika, koji je od izbora u oktobru 2018. godine član Predsjedništva države i određuje politiku u srpskom dijelu Bosne, Republici Srpskoj (RS). Tamo je Tegeltija ranije bio ministar finansija.

Formiranje vlade bilo je posebno dugotrajno jer su se političke snage u RS-u protivile potpisivanju programa rada s NATO-om kojim bi Bosna bila uvedena u Sjevernoatlantski savez. Bošnjačke i hrvatske stranke u toj balkanskoj zemlji manje-više podijeljenoj između tri etničke grupe, zalažu se za buduće pristupanja NATO-u.

Čini se da je usvajanje NATO-ovog programa rada sada zapečaćeno imenovanjem Tegeltije. Proruski Dodik, iz čije stranke dolazi imenovani šef vlade, očito je morao odustati od pružanja otpora.

Tročlano predsjedništvo je istog dana primilo ambasadore nekoliko zemalja NATO-a, uključujući Njemačku i SAD.

Spiegel podsjeća da pored Dodika, tijelo koje djeluje kao kolektivni šef države, čine bošnjački musliman Šefik Džaferović i Hrvat Željko Komšić.