Njemačke sigurnosne službe strahuju od Huaweia

Njemačke vlasti su zabrinute zbog rasprave o korištenju tehnologije kineskog telekomunikacijskog giganta Huawei u izgradnji nove generacije mobilne mreže. Naime, njemačke vlasti strahuju od špijunaže i sabotaže.

Glasanje njemačkih sigurnosnih vlasti, prema informacijama iz glavnog studija ARD-a u Berlinu i Bavarske radio-televizije, je jasno: Iz sigurnosnih razloga, kineska telekomunikacijska oprema koju proizvodi Huawei ne bi smjela biti uključena u izgradnju 5G mreže u Njemačkoj, izvještavaju mediji pozivajući se na sigurnosne krugove. Mobilna mreža je, kako ističu, dio kritične infrastrukture i ona mora biti posebno zaštićena. Konkretno, strahuje se od toga da bi Kina mogla koristiti Huawei tehnologiju uz pomoć tzv. Backdoor-a za špijunažu ili sabotažu. Vlasti stoga, kako se navodi, ispoljavaju nedoumice u više povjerljivih rundi razgovora.

Nema konkretne sumnje

Iako trenutno, kako se ističe, nema konkretnih naznaka za “Backdoors-a”, one se pak ne mogu ni isključiti. Pri tome, sa svakim novim ažuriranjem raste opasnost. Bivši predsjednik Savezne obavještajne službe (BND), Gerhard Schindler, izjavio je za ARD: “Svako ko razvija i proizvodi tu tehnologiju također je u stanju prisluškivati razgovore. Instaliranjem sigurnosnih sistema rizik se može minimizirati, ali on i dalje ostaje”

Mogući scenario – isključivanje mobilne mreže

Prema izvještaju ARD-a, opasnost od tzv. “Kill Switch-a” je, na temelju gledišta sigurnosnih službi, posebno relevantna. Pri tome se misli na moguće isključivanje mreže, na primjer, na vrhuncu političke krize ili tokom vojnog sukoba. “Takav scenario se može zamisliti”, izjavio je bivši predsjednik BND-a Schindler u studiju ARD-a. On je rekao i da Huawei ima tehnološku prednost od oko godinu i po do dvije, te da država nije u stanju procijeniti koji će moduli tu biti instalirani. “Šta to znači u kriznoj situaciji: kada se ti moduli isključe, na to ni na koji način nismo pripremljeni i ne možemo reagirati”.

Kineski koncern, jedan od najvećih svjetskih proizvođača telekomunikacijske opreme, već dugo je na udaru kritika. SAD i druge zemlje optužuju Huawei da je previše blizak kineskim vlastima i taj koncern smatraju prijetnjom sopstvenoj kibernetičkoj sigurnosti.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Njemačke potvrdio je da se savezna vlada “intenzivno” bavi pitanjima sigurnosti i povjerljivosti u izgradnji mreže 5G. Pri tome bi u taj proces trebali biti uključeni telekomunikacijski operateri i trebalo bi čuti njihovo viđenje svega toga.

Huawei se bori protiv upozorenja

Sam Huawei je u više navrata odbacivao takve tvrdnje, ističući da se koncern svuda “u potpunosti” pridržava važećih zakona posvuda i da ne predstavlja prijetnju budućem digitalnom društvu.

Isključenje po zakonu?

Kako je još izvijestio ARD, Savezno ministarstvo unutarnjih poslova i ministarstvo privrede pregovaraju o izmjeni Zakona o telekomunikacijama s ciljem da se Huawei de facto isključi iz igre. Zakon bi trebao biti izmijenjen tako da bi u pitanje mogli doći samo operateri i ponuđači usluga, kod kojih je posve sigurno da nisu pod državnim uticajem. Međutim, proces usaglašavanja još uvijek traje, piše DW.

Jedan glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova je istakao da Huawei kao kineska kompanija podliježe kineskoj jurisdikciji. Pri tome postoje “odlomci koji nas ispunjavaju zabrinutošću”. On je kao primjer naveo zakonsku obavezu za kineska preduzeća da sarađuju sa obavještajnim službama.

Uspostava infrastrukture G5 mreže kao novog standarda u Njemačkoj će početi ove godine. U proljeće bi se trebale dodijeliti licence za izgradnju 5G mreže.

 

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

Leave A Reply