Njemačka uvodi strože mjere, od 8. novembra nova pravila za ulazak u zemlju

Njemačka se, prema Merkelinim riječima, već nalazi u tzv. eksponencijalnoj fazi, fazi naglog povećanja broja novozaraženih
Njemačka nikad nije imala tako puno zaraženih u samo jednom danu: 6638 u zadnja 24 sata. Na maratonskom sastanku kancelarke i pokrajinskih premijera dogovorene su nove mjere, no najspornija pitanja ostala su otvorena.
Ovo su najvažnije odluke koje su donesene:
Merkel: Nalazimo se na prekretnici
Osam sati je trajalo savjetovanje njemačke kancelarke Angele Merkel i premijera saveznih pokrajina o novim mjerama protiv širenja koronavirusa.
“Mi se nalazimo u fazi pandemije koja je vrlo ozbiljna”, rekla je kancelarka nakon sastanka.
Njemačka se, prema njezinim riječima, već nalazi u tzv. eksponencijalnoj fazi, fazi naglog povećanja broja novozaraženih.
“Nalazimo se na prekretnici. Pitanje je jesu li mjere dovoljne ili ne”, zaključila je kancelarka. Ona je apelovala na građane da se u ovoj “odlučujućoj i kritičnoj fazi” u što većem broju pridržavaju pravila.
Izbjeći lockdown
“Možemo se oduprijeti virusu”, rekla je Merkel. Sada je važno smanjiti kontakte na minimum.
Za Merkel je i dalje najvažniji cilj izbjeći ponovno uvođenje lockdowna, dakle smanjenja javnog i ekonomskog života na minimum kao što je to bio slučaj u proljeće.
“Ne radi se samo o tome da ne opteretimo naš zdravstveni sistem nego i o tome da spriječimo da pandemija pretjerano utječe na ekonomski razvoj”, rekla je kancelarka i dodala kako si Njemačka jednostavno ne može priuštiti drugi val.
Maske i na javnim prostorima
Pritom je važno, i to je bio jedan od glavnih razloga jučerašnjeg maratonskog sastanka, da savezne pokrajine usklade svoje mjere. Sada je dogovoreno, i to za svih 16 saveznih pokrajina, da u tzv. rizičnim područjima ili “hotspotovima”, dakle regijama u kojima je broj oboljelih u razmaku od sedam dana prešao granicu od 50 slučajeva na 100.000 stanovnika, ugostiteljski objekti prestanu s radom najkasnije u 23 sata. Nadalje, u rizičnim područjima će na privatnim slavljima broj osoba biti ograničen na deset i to iz dva kućanstva.
Općenito se građanima preporučuje da dobro razmisle jesu li im u ovoj situaciji nužna slavlja. Privatna okupljanja poput svadbi, naime, važe za najveći izvor širenja zaraze.
Isto tako se proširuje obaveza nošenja maski i to ne tek kod 50 novozaraženih na 100.000 stanovnika, nego već kod 35. Tako bi se maske trebale nositi i na javnim prostorima i to tamo gdje se okuplja više ljudi i gdje su moguće gužve poput pješačkih zona.
Pitanje gostiju iz rizičnih područja ostaje otvoreno
No najspornije pitanje, ono o zabrani hotelijerima da ugošćavaju osobe iz rizičnih područja, ostalo je otvoreno. O tome će se opet raspravljati na sljedećem sastanku u istom sastavu koji je najavljen za 8. novembar.
Ova mjera je posljednjih dana uzrokovala brojne kritike, kako pojedinih saveznih pokrajina tako i udruga hotelijera i ugostitelja. Savezna pokrajina Brandenburg, koja svojom prirodom i brojnim jezerima privlači goste iz milionskog Berlina kojeg okružuje, već nekoliko dana razmatra tužbu protiv ove mjere. Zabrana prihvata gostiju iz rizičnih područja je prouzročila dodatni haos usred sezone jesenskih školskih praznika.
Ogorčenim ugostiteljima bi mogla barem malo pomoći mjera dodatne pomoći za ona poduzeća koja zbog novih pravila imaju veće gubitke.
Strah od potpunog gubitka kontrole
Fokus

Možda vam se svidi

Leave A Reply