Njemačka uvodi osnovnu penziju za građane sa malim primanjima

Gornji dom njemačkog parlamenta, Bundesrat, danas (3. jul) je velikom većinom usvojio zakon o osnovnoj penziji koji će stupiti na snagu 1. januara 2021. godine i doneti veća primanja za oko 1,3 miliona Njemaca, uglavnom žena, sa minimalnim penzijama.

Prethodno, zakon je dobio zeleno svetlo i u donjem domu, Bundestagu, glasovima poslanika stranaka crno-crvene koalicije, socijaldemokrata (SPD) i hrišćanskih demokrata (CDU i CSU), dok su protiv bili predstavnici ekstremno desne Alternative za Nemačku (AfD) i Slobodarske partije (FDP). Uzdržani su bili Zeleni i stranka Levica.

Prema zakonu, koji vladajuća velika koalicija vidi kao važnu meru protiv staračkog siromaštva i koji je Bundestag usvojio 2. jula, građani koji primaju minimalnu penziju dobiće mesečno u proseku 75 do 80 eura više, ali taj iznos može da ide i do 400 eura, preneli su nemački mediji.

Pravo na osnovnu penziju imaće Nemci sa minimalnim penzijama, koji su najmanje 33 godine uplaćivali doprinose na osnovu zaposlenja, odgajanja dece ili pružanja nege. Dodatak će biti stepenast i sa punih 35 godina dostići će i puni iznos.

Agencija dpa naglašava da nije reč ni o kakvom milosrđu, nego o priznanju za dugogodišnji, veoma težak posao za minimalnu platu.

Građani koji imaju pravo na osnovnu penziju, neće morati da podnose zahtev, već će je dobiti automatski, kada penziono osiguranje i nadležne finansijske službe utvrde da za to postoji osnov, prenosi RSE.

Možda vam se svidi

Leave A Reply