Njemačka traži da Kosovo ukine takse

Pozivajući se na svoje izvore, prištinski dnevnik piše da su njemački zvaničnici na jučerašnjem sastanku sa Hašimom Tačijem i Ramusem Haradinajem ponovili stavove Berlina da nametnute tekse ometaju nastavak dijaloga zahtjevajući da ih vlada Kosova suspenduje.

Savjetnici njemačke kanelarke, Jan Heker i Matijas Litenberg sastali su se juče u Prištini sa Tačijem, Haradinajem i zamenikom premijera Eneverom Hodžajem, a pitanje suspenzije nametnutih taksi bila je glavna tema razgovora sa premijerom privremenih prištinskih institucija, piše list.

Sagovornik Kohe, koji je, kako se navodi, želio da ostane anoniman, rekao je da je stav Njemačke u pogledu postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine nepromijenjen – zvanični Berlin je, kažu. protiv promjene granica Kosova, prenosi “Tanjug”.

Inače, posjeti njemačkih zvaničnika Prištini prethodila je posjeta visokog predstavnika SAD Dejvida Hejla, koji je takođe insistirao na ukidanju taksi za robu iz Srbije i BiH.

Nema zvaničnih informacija o tome šta je bila tema razgovora sa njemačkim zvaničnima, a Haradinaj je na svom Facebook profilu napisao da je su pričali o dijalogu, unutrašnjoj konsolidaciji Kosova i euroatlantskom putu Prištine.

S druge strane piše da politički analitičari u Prištini kažu da se Haradinaj suočava sa stalnim pritiskom SAD da suspenduje nametnute takse, dok Njemačka i Velika Britanija uvećane takse “tiho podržavaju”, piše Zeri.

Možda vam se svidi

avatar