Njemačka se ponovo distancira od Macrona

0

Njemačka kancelarka Angela Merkel i šef diplomatije Heiko Maas danas su se ponovo distancirali od francuskog predsjednika Emmanuela Macrona koji je ocijenio da je NATO “moždano mrtav”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

“NATO, Sjevernoatlantski savez, predstavlja noseći stub naše odbrane. Ipak, sve je jasnije da mi Evropljani, članice EU-a koje su u NATO-u, u budućnosti treba da preuzmemo više odgovornosti”, rekla je Merkel u emisiji posvećenoj 64. rođendanu njemačke vojske, Bundeswehra, prenosi “Beta”.

Agencija navodi da će se Merkel večeras sastati s Macronom u Berlinu, a večeri će prisustvovati i predsjednik Njemačke Frank-Walter Steinmeier.

Ona je navela da treba ojačati evropsku stranu u NATO-u.

“Zbog toga u EU postoji saradnja u domenu odbrane”, rekla je kancelarka.

‘Greška dozvoliti urušavanje NATO-a’

Heiko Maas se izrazio u sličnom tonu u kolumni za list Der Spiegel, gdje je naveo da Njemačka “želi i potreban joj je NATO”.

“Bila bi greška dozvoliti urušavanje NATO-a. Bez SAD-a, ni Njemačka ni Evropa nisu u stanju da se efikasno brane”, ocijenio je on.

Agencija podsjeća da je Emmanuel Macron ustalasao javnost kada je u četvrtak ocijenio da je NATO u stanju “moždane smrti”. U prilog tome je iznio odsustvo koordinacije SAD-a i Turske koja je, iako članica NATO-a, nedavno samostalno vojno intervenisala u Siriji.

“Moramo razjasniti šta su strateški ciljevi NATO-a”, izjavio je tada francuski lider.

Merkel, koja je oduvijek zastupala izuzetno atlantistički stav, brzo je reagovala na Macronovu izjavu i rekla da ne dijeli Macronovu “radikalnu” viziju.