Njemačka produžila zabranu prodaje oružja Saudijskoj Arabiji

Njemački embargo treba isteći 9. marta, ali njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u srijedu je rekao da će ona biti produžena do kraja mjeseca, kako bi vlada dobila više vremena za procjenu vojnog angažmana Saudijske Arabije u ratu u Jemenu, prenosi “Al Jazeera“.

Vjerujemo da rat u Jemenu treba završiti što je prije moguće – rekao je Maas nakon sastanka kabineta njemačke kancelarke Angele Merkel.

Ne samo da se do kraja marta neće izdavati dozvole za prodaju oružja, nego se i one koje su već odobrene neće realizirati, dodao je.

Koalicija koju vodi Saudijska Arabija počela je s intervencijom u ratu u Jemenu u martu 2015. godine, kako bi vratila međunarodno priznatu vladu predsjednika Abd-Rabbua Mansoura Hadija, koju je godinu prije pokret Husi zbacio sa vlasti.

Organizacije za ljudska prava kritiziraju koaliciju zbog zračnih napada u kojima su ubijene hiljade civila u bolnicama, školama i pijacama te od vlada zapadnih zemalja traže da zaustave prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i njenim saveznicima.

Njemačka je uvela jednostranu zabranu izvoza oružja Saudijcima u oktobru prošle godine, nakon što je Jamal Khashoggi, novinar Washington Posta i kritičar vlasti u Rijadu, ubijen u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

No, Njemačka je od tada pod pritiskom Velike Britanije i Francuske da podigne embargo, pošto ih on sprečava da Saudijcima prodaju zajedno razvijeno naoružanje, u kojem se nalaze i njemački dijelovi.

Tako su u pitanje došle milijarde dolara vrijedne saudijske narudžbe za oružje, koje uključuju i kupovinu 48 aviona Eurofighter Typhoon vrijednih 13,13 milijardi dolara.

Možda vam se svidi

Leave A Reply