Njemačka: Ko kupi elektromobil od države dobija 4.000 €

Njemačka vlada stimulisaće i kupce Plug-in hibridnih vozila sa po 3.000 eura.

Kancelarka Angela Merkel postigla je dogovor sa proizvođačima automobila koji predviđa zajednička ulaganja u visini od 1,2 elektroautomobili1milijarde eura kako bi se podstakla kupovina ekološki prihvatljivih vozila. Prema tom sporazumu, kupci električnih automobila biće subvencionisani sa 4.000 eura, dok oni koji se odluče za nabavku modela sa Plug-in hibridnim pogonom mogu da računaju na stimulaciju od 3.000 eura.

Planirane troškove koji iznose 1,2 milijardu eura podjeliće po pola država i proizvođači automobila. Od ukupne sume, 300 miliona eura će otići na izgradnju mreže punjača, u periodu od 2017. do 2020., dok je ostatak novca namijenjen subvencionisanju prodaje.

U Njemačkoj, u kojoj se godišnje kupcima isporuči preko 3 miliona novih automobila, do sada je prodato svega nešto više od 30.000 električnih vozila. Vlada očekuje da će najnovija inicijativa uticati na značajno povećanje tražnje za modelima na struju i Plug-in hibridima. Planirano je da do kraja ove dekade broj elektromobila na ulicama njemačkih gradova dostigne milion.

elektroautomobili

(B92) 

Možda vam se svidi

Leave A Reply