“Nikad nisam stvarno gledao na sat, to je bio samo trik za sudije”

Bivši strateg Manchester Uniteda, Alex Ferguson u intervjuu za “BTSport” je otkrio možda i najveću tajnu svog uspjeha, gledanja na sat u toku meča, potez koji je u medijima dobio naziv “Fergijevo vrijeme”.

Tokom 26 godine duge ere Alexa Fergusona kao trenera Manchester Uniteda popularni Crveni đavoli su postali poznati po tome što su u finišu utakmica lomili protivnike i dolazili do golova i preokreta.

A tokom svakog od tih preokreta škotski stručnjak je stajao pored gol linije, upadljivo gledao na sat i dovikivao na sudiju.

“Zato sam uvijek pokazivao na sat, ali tajna je da nikad stvarno nisam gledao. Nisam znao koliko ima do kraja, samo sam time privlačio pažnju na sebe”, rekao je Ferguson i otkrio tajnu svima koji su bili zainteresovani da saznaju šta je to Škot radio godinama.

“Stvar je u tome da poslednjih 10-15 minuta, konkretno na ‘Old Trafordu’, imate 65.000 ljudi željnih pobjede. Na poluvremenu gledam da smanjim tenziju koliko god je to moguće. Kada dođe taj finiš, mogu da radim šta god hoću. Kockao sam se, a u većini slučajeva je uspjevalo. Ako ste u svlačionici posle utakmice u kojoj smo se ‘spasili’ na samom kraju, doživećete nevjerovatnu atmosferu. Igrači skaču jedni na druge, luduju, zaista je sjajno biti u tom trenutku tu”, rekao je Fergi, koji je proveo 27 godina na klupi Uniteda.

Protivnici tima sa Old Trafforda su za sve krivili čuveno „Fergijevo vreme“, odnosno tvrdili su da sudije ne sviraju kraj sve dok United ne postigne gol.

Ferguson je otkrio da je ključ takvih rezultata bio preplašenost protivnika zbog reputacije, a da je tome doprinosio pritisak koji je on vršio gledanjem na sat.

“Najvažnije od svega je da svi ti navijači koji napuste stadion posle meča jedva čekaju da odu kući i ispričaju ženama i djeci šta se desilo na ‘Teatru snova’ u poslednjim minutima utakmice. I to je moj posao, da ih učinim srećnim”, zaključio je legendarni stručnjak koji je u svojoj karijeri sa “crvenim đavolima” osvojio 49 trofeja.

 

Kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.