“Nije ga srušila rijeka, nego diplome Travnika, Viteza, Kiseljaka, Širokog kao što ruše državu i društvo u BiH”

Politička analitičarka Ivana Marić na Twitteru je navela da je vrijednost projekta 1,4 miliona maraka, odnosno gotovo 700.000 eura, te se upitala ko će platiti štetu, a ko će imati dvostruku korist od te nesreće.

Pješački most na rijeci Željeznici na Ilidži, čije je dijelove u nedjelju srušila vodena bujica, gotovo je u potpunosti devastiran.

Projekt vrijedan gotovo 700.000 eura trebao je biti završen u maju ove godine, a korisnici društvenih mreža propituju stručnost osoba koje su projektirale most, ustvrdivši da je glavni krivac sistem u kojem se prihvataju diplome privatnih fakulteta u Bosni i Hercegovini, a koje mnogi smatraju neadekvatnim obrazovnim ustanovama, gdje je bitan jedino novac, ali ne i znanje prilikom studiranja.

Politička analitičarka Ivana Marić na Twitteru je navela da je vrijednost projekta 1,4 miliona maraka, odnosno gotovo 700.000 eura, te se upitala ko će platiti štetu, a ko će imati dvostruku korist od te nesreće.

Izvođač radova na mostu srušenom na Ilidži uslijed povećanja vodostaja Željeznice jest “Porobić” d. o. o. iz Zavidovića, a direktor te firme Edin Porobić rekao je za Klix.ba da nisu mogli predvidjeti vanredne okolnosti i da je šteta zbog rušenja od 80.000 do 100.000 maraka (između 40.000 i 50.000 eura).

Dodao je i da nije bilo moguće predvidjeti “vanredne okolnosti” koje su dovele do rušenja nezavršenog mosta, te da će troškove iznositi izvođač radova.

Korisnik Twittera “Otom Potom”, odgovarajući na upit Ivane Marić, rekao je da voda nije odnijela most nego novac građana općine Ilidža.

Na društvenim mrežama pojavila se i fotomontaža srušenog mosta, gdje se naslov na jednom bosanskohercegovačkom portalu, u kojem piše da je “Rijeka Željeznica srušila most na Ilidži”, komentira izjavom da most nije srušila rijeka nego diplome privatnih fakulteta, koje “ruše i državu i društvo u BiH”.

Korisnik Facebooka Tarik Stambolić navodi da su najveći gubitnici građani općine Ilidža, te ističe da je takav razvoj događaja uslijedio s obzirom na to da je armiranje i betoniranje mosta rađeno u januaru. Navodi i da ga je načelnik općine Senaid Memić prethodno izvrijeđao kad ga je upitao za detalje o gradnji mosta.

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić izjavio je, nakon što je srušen most na Ilidži, da je prilikom izgradnje mosta možda trebalo biti planirano povećanje vodostaja rijeke, ali da se eksces može svakome dogoditi.

Pješački most na Ilidži koji povezuje dvije obale Željeznice urušio se u nedjelju uslijed povećanog nivoa te rijeke. Izgradnja mosta počela je 2018, a trebao bi povezivati rezidencijalni dio Ilidže i industrijsku zonu. Projekt izgradnje vrijedan je 1,4 miliona maraka (700.000 eura) i do maja je trebao biti završen, piše AJB.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar