Nije da se hvalim, ali iz Kaknja sam !

Kakanj je pravi primjer kako se postižu rezultati ukoliko se ulaže u sport, kako od strane Općine, tako i od strane društveno odgovornih privrednih subjekata. Značajno povećanje izdvajanja za sport kako bi se mladim ljudima omogućilo da usavršavaju svoj talent i umijeće na sportskom planu, donosi fascinirajuće rezultate.

Kakanjska košarka kotira jako dobro, posebno nakon što je trenersku dužnost u Košarkaškom klubu „Kakanj“ preuzeo Josip Pandža, koji je i selektor kadetske košarkaške reprezentacije koja je osvojila titulu šampiona Evrope. Ukupnim radom i takmičarskim rezultatima Košarkaški klub “Kakanj” sigurno postaje još jedan kakanjski brend. U košarkaškim krugovima doživljava se kao jedan od najorganiziranijih klubova košarkaške lige BiH – Lige 12. Samo još Sportska dvorana Mejdan u Tuzli bilježi veću posjećenost na košarkaškim utakmicama u odnosu na posjete u kakanjskoj sportskoj dvorani. U prošloj košarkaškoj sezoni utakmice ovog kluba u Kaknju je gledalo 12.000 posjetilaca.

KK Kakanj

U ovoj godini Kakanj je dobio i svog predstavnika u Premijer ligi BiH. Radi se o FK „Mladost“ iz kakanjskog naselja Doboj, dok u Prvoj ligi F BiH Kakanj predstavlja FK „Rudar“. U protekloj sezoni kada su se oba kluba takmičila u Prvoj ligi F BiH Kakanj je, uz Sarajevo i Mostar, bio jedan od rijetkih gradova koji imaju gradski ligaški derbi.

mladost

Selektor mlade fudbalske reprezentacije BiH Darko Nestorović je Kakanjac i baš je svoju prvu pobjedu sa mladim Zmajevima ostvario u svom rodnom Kaknju kada je naša mlada reprezentacije pobijedila Tursku rezultatom 2:1. Bio je to prvi put u dugogodišnjoj historiji Kaknja da se u ovom gradu odigrava reprezentativni nogometni nastup. Građani Kaknja se ponose i činjenicom da je čuveni golman reprezentacije BiH Kenan Hasagić njihov sugrađanin, baš kao i Nijaz Merdanović, nekadašnji  igrač FK Sarajevo i istaknuti sportski radnik, danas direktor općih poslova u Nogometnom/Fudbalskom savezu Bosne i Hercegovine.

Amel Tuka je Kakanjac koji u medijskim istupima uvijek ističe kako je imao pomoć i podršku svoje lokalne zajednice.

Amel Tuka Kakanj (7)

Selektor reprezentacije BiH u kuglanju je Kakanjac Mehmed Bajtarević.

U ovoj godini plasman u Premijer ligu BiH ostvario je i Odbojkaški klub invalida „OKI 92“ Kakanj.

Ove godine Kakanjac Amar Alagić, član Kuglaškog kluba „Rudar“, postao je državni prvak u kuglanju.

Juniorska ekipa OK “Kakanj 78” je osvojila prvo mjesto na Prvenstvu F BiH i 3. mjesto na Prvenstvu BiH.

Irma Numanović iz Kaknja, članica Karate kluba REI – sekcija Kakanj) osvojila je bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Latviji.

irma

Nerdin Fejzović iz Kaknja u martu ove godine se borio za prvaka svijeta protiv Denisa Dautija  u verziji WBU. Premda je izgubio borbu sama činjenica da se borio za prvaka svijeta je ogroman uspjeh. Nerdin je i seniorski K-1 viceprvak;

IMG_3404

Ahmed Krnjić iz Kaknja je seniorski prvak BiH u kikboxingu LIGHT CONTACT K-1 u poluteškoj kategoriji, nastupao je kao junior, a postao seniorski prvak BiH.

ahmed krnjic

Kakanj ima i uspješnu bokserku Hasnu Tukić. Prva bokserska iskustva počela je sticati u Sarajevu kada je primijećena od bokserskih skauta. Ubrzo odlazi u Njemačku gdje trenira sa Bekimom Pergegom. Sa nepunih 20 godina postala je svjetska prvakinja po wbu verziji do 60 kg.

Kakanjci bilježe značajne rezultate i u domeni kulture. Nakon temeljite obnove Doma kulture procvao je kulturni život u ovom gradu. U vremenu kada se institucije kulture zatvaraju, Kakanjci su izgradili i otvorili Muzej i Galeriju likovne umjetnosti.

Kakanj ima svoje pobjednike i na regionalnim muzičkim takmičenjima. Raspjevanu kakanjsku mladost jako lijepo su na regionalnim muzičkim takmičenjima predstavljali Amar Jašarspahić Gile i Denial Ahmetović koji su u svoj grad donijeli titule pobjednika.

Kakanjski dani za grad koji volimo (54)

Za one koji možda ne znaju čuveni glumac Zijad Gračić je rođen u Kaknju. Iz Kaknja je i narodni heroj Rudi Čajavec, i operski prvak Ivica Šarić, i Željko Šain, dekan Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, i poznati nogometaši Dejan Lovren i Branimir Hrgota su iz Kaknja…

I Zaim Kobilica, nedavno preminuli čuveni rukometaš i nekadašnji član reprezentacija Bosne i Hercegovine i Italije i kluba Prato, sa kojim je od 1998. do 2000. godine osvojio dva naslova prvaka i dva italijanska kupa, porijeklom je iz Hrastovca u općini Kakanj.

Brojni Kakanjci su rođeni u Zenici, u periodima kada u Kaknju nije bilo porodilišta, tako da danas često Kakanjci zbog podatka iz rodnog lista o mjestu rođenja zabunom budu identificirani sa nekim drugim gradom, najčešće Zenicom.

I Zgošćanski stećak, najljepše ukrašeni stećak koji se danas nalazi u botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja u Sarajevu, je iz Kaknja odakle je u Sarajevo prebačen 1914. godine.

Nedavno je jedan od podrugljivih komentara na Facebook stranici kakanj-x portala glasio u smislu kako je eto i civilizacija nastala u Kaknju, a onda neko kreativan (naravno iz Kaknja) odgovara: Pa jeste, jedno od najvažnijih prahistorijskih neolitskih naselja je locirano na području Kaknju, u naseljenom mjestu Obre.

komentar

Možda vam se svidi

Comments are closed.