Nigerijski studenti: Plašimo se, ne idemo u Hrvatsku bez pratnje UN-a

Dva nigerijska studenta koja su deportovana iz Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu, a nakon što ih je hrvatska policija zamijenila za migrante bez dokumenata, mole bh. vlasti da im omoguće povratak kući, piše The Guardian.

“Govorimo istinu i imamo dokaz za to”, rekao je Chinedu u telefonskom intervjuu, govoreći iz Imigracijskog centra u Istočnom Sarajevu, gdje su ih vlasti smjestile.

Uchena i Chinedu, studenti univerziteta u nigerijskom gradu Owerri, doputovali su u Hrvatsku 12. novembra posjedujući regularnu vizu, a kako bi učestvovali na studenstkom takmičenju koje je održano u Puli. Po završetku takmičenja su se zaputili u Zagreb, odakle su trebali odletjeti u Lagos 18. novembra.

“Odjednom, zaustavila nas je policija i tražili su identifikacijske dokumente. Pokušavali smo da objasnimo kako su nam pasoši u hostelu i da imamo regularnu vizu, ali nisu nas slušali”.

Policijski službenici su ih navodno zamijenili za migrante bez dokumenata, a potom ih sjestili u kombi i prebacili na granicu sa BiH, gdje su hrvatske vlasti već okupile grupu migranata koji su presretnuti u pokušaju da pređu hrvatsku granicu, navodi The Guardian.

“Tu su bili ljudi iz Pakistana”, rekao je Chinedu pojašnjavajući kako su Pakistanci uhvaćeni u pokušaju ilegalnog prelaska granice.

“Policija nam je onda naredila da krenemo kroz šumu. Odbio sam i zamolio još jednom da provjere naš status, ali nisu slušali. Udarili su me u leđa i rekli da će pucati ako ne krenem”.

Nigerijski studenti su završili u migrantskom kampu u Velikoj Kladuši, zajedno s hiljadama migranata koji su nagurani u šatore bez vode ili grijanja, na temperaturi -2 stepena, navodi ovaj britanski list.

Chinedu je negirao navode hrvatske policije, koja je pojašnjavajući situaciju izjavila da su i ranije svjedočili slučajevima gdje osobe zloupotrebljavaju čak i učešće na sportskim takmičenjima kako bi ostali u zemlji ili nastavili put ka drugim europskim zemljama ilegalnim putem.

Možda vam se svidi

Leave A Reply