Nezadovoljstvo: Oko 30.000 penzionera u FBiH na protestima 24. septembra!

Oko 30.000 penzionera u Federaciji BiH 24. septembra izaći će na proteste jer više ne mogu da trpe nemaran, bezobrazan i bešćutan odnos vlasti i države.

Pred zgradom Federalne vlade u Sarajevu, kako je za federalne medije potvrdio Mehmedalija Rapa, potpredsjednik Saveza Udruženja penzionera FBiH, okupiće se od 12.000 do 15.000 penzionera, dok na ulicama Tuzle, Zenice i Bihaća najavljuje više od 18.000, pišu Nezavisne.

Razlog za izlazak penzionera na ulicu vidi i u sramnom odnosu Federalnog zavoda PIO/MIO, iz kojeg je prvobitno bilo najavljeno da će u subotu putem banaka započeti isplatu penzija.

Ispostavilo se, međutim, da je to obavještenje bilo netačno i da su penzioneri uzaludno došli pred vrata mnogih banaka. Dočekalo ih je obavještenje da će isplata početi tek danas!

“Pravimo spiskove penzionera koji se prijavljuju za proteste, tako da sada već baratamo cifrom od 30.000 naših članova. Broj ljudi iz Sarajeva mislim da će biti veći od 12.000. To kažem jer, kada smo 2013. godine planirali proteste, samo iz jedne sarajevske opštine prijavilo se više od 7.000 nezadovoljnih penzionera koji su tada, kada nam je položaj bio puno bolji, bili spremni rušiti vlast koja preko naših leđa krpi svoje rupe. To više neće moći”,rekao je Rapa.

Najveće gužve pred poslovnicama Investiciono-komercijalne (IK) banke zabilježene su juče u Zenici, gdje se okupilo oko 150 penzionera kako bi podigli svoj novac. Ljuti i razočarani, poslije jednosatnog čekanja razišli su se kućama da čekaju ponedjeljak, kada će banke i pošte konačno otvoriti svoja vrata kako bi došli do svog novca.

“Sramotno je to da, pored kašnjenja isplate penzija, imamo situaciju da penzioneri ne mogu doći do novca iako je većina sredstava prikupljena i uplaćena bankama. S obzirom na dobru uplatu, ovoga mjeseca očekujemo da sve penzije ipak budu podijeljene do 18. avgusta”, istakao je Rapa.

Odlaganje protesta, kako kaže Rapa, moguće je samo u slučaju postizanja sporazuma o povećanju penzija za pet posto do kraja godine.

Zahtjevi vlastima

“Naši zahtjevi prema aktuelnoj vlasti su da se sanira Fond PIO/MIO, koji je u gubitku više od 140 miliona KM, kako bi se penzije mogle isplaćivati već prvog u mjesecu. Takođe, tražićemo i povećanje penzija za pet posto, kao i usvajanje strategije reforme u penzionom sistemu sa setom pratećih zakona koji bi, na određeni način, barem donekle poboljšali veoma loš položaj penzionera – kazao je Rapa.

U Fojnici će, kako je pojasnio, 11. septembra biti održan skup članova Saveza udruženja penzionera i predsjednika mjesnih zajednica, koji će učestvovati u organizaciji protesta.

Veliki broj građana najavio je da će nam se pridružiti, a to bi već bilo problem kontrolirati – tvrdi Rapa.

Od nas vlast krade

“Dok će naše kolege u RS od iduće godine dijeliti sudbinu svih budžetskih korisnika, jer Vlada RS pokazala je da može namiriti novac za ovu populaciju, kod nas vlast ne da ni marke. Štaviše, od nas vlast krade. Oko 250 miliona KM od naših zarađenih penzija ide za one koji nemaju zarađene penzije, sedam za povoljnije penzionisanje… Vlast je sve činila i išla nauštrb penzionera. Sada mi tražimo bolji odnos i ono što nam pripada – poručuje Rapa a prenosi sarajevska štampa.

Možda vam se svidi

Comments are closed.