Neum krcat, cijene iste kao i prošle godine

Hoteli puni

Tako je ovaj vikend, kako nam kaže Neumljanin Andrija Krešić, direktor Turističke zajednice (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), samo nastavak dobrog turističkog trenda u predsezoni.

– Ova predsezona je puno bolja nego lanjska. Popunjenost smještajnih kapaciteta je na zavidnom nivou. Svi hoteli su skoro popunjeni jer, uz goste koji ovdje provode svoj godišnji odmor, dosta je i onih koji u Neumu borave zbog seminara i kongresa. Kada je riječ o privatnom smještaju, popunjenost je nešto slabija, ali sezona je, praktično, tek počela – govori nam Krešić.

Iako u Neumu, pogotovo u hotelima, ima priličan broj i stranih gostiju, ipak turistički radnici u ovom gradu su svjesni da tokom sezone dominiraju domaći gosti.

Cijene smještaja, ali i hrane i pića, kako nam potvrđuje Krešić, ostale su, uglavnom, na prošlogodišnjem nivou.

Najjeftinija opcija

Kada se uzmu u obzir dosta visoke cijene na Makarskoj rivijeri, za mnoge bh. građane je Neum najjeftinija opcija.

Tako apartman za četveročlanu porodicu u Neumu u trajanju od sedam dana s uključenim doručkom košta oko 800 KM. Također, noćenje u privatnom smještaju se i ove godine može naći po cijeni od 20 KM, a u pojedinim hotelima na bazi polupansiona moguće je odsjesti i za 64,50 KM.

– Turistički radnici su veoma zadovoljni. Sve ide u tom pravcu da će ovogodišnja sezona biti, ako ne bolja od prošlogodišnje, onda sigurno na istoj razini – poručuje Krešić.

Kafa od dvije do četiri KM

Cijene hrane i pića u Neumu su iste kao u ostatku BiH ili neznatno više. Tako kafa, uglavnom, košta dvije KM, dok je u nekim hotelima duplo skuplja.

Cijene sokova i piva se kreću od 2,5 do pet KM, a ručati se može i za 10 KM, koliko u pojedinim objektima košta pizza, kao i za sedam KM, koliko su, naprimjer, ćevapi.

Unajmljivanje ležaljki i suncobrana se kreće između šest i sedam KM, a parking po satu od 1,5 KM do dvije KM prenosi “Avaz“.

Možda vam se svidi

avatar