“Nešto se čudno događa”: Da li je virus zaista oslabio i šta naučnici kažu o drugom valu pandemije

Da li je virus oslabio ili ojačao, koliko sojeva ima, po čemu se razlikuju, sve su to akademske rasprave iz kojih će se, ili neće, iskristalizovati nešto konkretno. Naučnici vam sa sigurnošću mogu reći samo ono što ionako slušate već neko vrijeme

‘Nešto se čudno događa’, rekao je profesor Arnaldo Caruso, predsjednik Italijanskog društva virologa, objašnjavajući da je u Italiji otkriven ‘izuzetno manje moćan’ koronavirus, piše International Business Times.

U Bresciji je naime izolirana bitno slabija varijanta novog koronavirusa SARS-CoV-2. Profesor Caruso tom je prilikom ustvrdio kako izoliranom virusu treba najmanje šest dana da bi započeo napad na ljudske stanice, dok su ovim široko rasprostranjenim sojevima dovoljna dva do tri dana, piše “tportal“.

‘Uobičajeni virus SARS-CoV-2 biološka je bomba koja može istrijebiti ciljne stanice za dva-tri dana’, prenio je HuffPost njegove riječi. Caruso želi svijetu poslati ‘poruku nade’ nakon što je izolirani virus podbacio u namjeri da u kontroliranim laboratorijskim uvjetima savlada sve dobre stanice.

‘Još uvijek ne znamo je li ta varijanta široko prisutna i je li genetski različita od drugih. Međutim možemo reći da se nešto događa’, rekao je Caruso, čije će otkriće pomoći drugim znanstvenicima koji tragaju za cjepivom i lijekovima za COVID-19.

Caruso optimistično gleda prema ljetu jer novooboljelih je sve manje, sa sve slabijim simptomima. No, upozorava on, i dalje pri ruci treba imati masku i održavati razmak. Jer nitko sa sigurnošću ne može reći kakav će biti virus koji kruži svijetom ako ove jeseni svrati u Europu.

Stalnom spominjanju drugog vala oštro se protivi dr. Nela Sršen, kirurginja u sveučilišnoj bolnici u Padovi. Korona se na kraju možda pretvori u običnu virusnu prehladu, nada se ona.

Razlog za optimizam vidi u tome što se broj zaraženih smanjuje iz dana u dan, a hospitalizirani pacijenti više ne završavaju na respiratorima. Sve to nam možda govori da je virus izgubio virulentnost i na neki način oslabio, rekla je dr. Sršen gostujući u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

To bi značilo da bi i ovaj virus, kao i neki prije njega, postao dio nas, naših života, običan respiratorni virus koji izaziva prehladu.

No ne pouzdaju se svi znanstvenici u milosrđe virusa i njegovu potrebu da ima živog domaćina u kojem će se razmnožavati. Eto, devetorica znanstvenika iz Obamine administracije upozorila su kako Amerikanci imaju tri mjeseca za obnovu nacionalnih zaliha lijekova.

Možda vam se svidi

Leave A Reply