Nermin Nikšć novi predsjednik SDP-a BiH

Izbornu pobjedu za predsjednika Socijaldemokratske partije BiH odnio je Nermin Nikšić, aktuelni predsjednik ove stranke. On je poslije cjelodnevnog glasanja zadobio najveće povjerenje birača ispred svoje četvorice protukandidata. Podsjetimo, glasanje je trajalo 12 sati, od 07:00 do 19:00 sati na 94 birališta, a kandidati su bili Nermin Nikšić, Miro Lazović, Emir Đikić, Svetozar Pudarić i Jasmin Imamović.

Do 16 sati izlaznost birača je bila 51 posto, a glasanje se vrši na principu jedan član – jedan glas. Članovi SDP-a zbog toga naglašavaju da je ovo najdemokratskiji način izbora novog rukovodstva, jer svih 27.000 članova imaju pravo glasa.

Inače, svi kandidati su imali 20 dana predizborne kampanje u kojoj su predstavili svoje programe.

Trećeg oktobra bit će održan SDP-ov Kongres, gdje će učestvovati 850 delegata i na kojem će biti usvojen novi status, program i Glavni odbor partije.

Nikšić je na prvim unutarstranačkim izborima, koji su održani po principu “jedan čovjek, jedan glas”, osvojio oko 64 odsto glasova izašlih birača.

Na konferenciji za medije saopšteno je da je do sada obrađeno 19.568 od oko 20.000 glasova.

Drugoplasirani kandidat je Jasmin Imamović koji je osvojio 4.689 glasova, odnosno 24 posto. Miro Lazović se nalazi iza Imamovića i osvojio je 1.243 glasova (šest posto), Emir Đikić je dobio 586 glasova (tri posto), te Svetozar Pudarić koji je osvojio 392 glasa (dva posto). (N1info.com)

Možda vam se svidi

Leave A Reply