7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Nermin Mandra: Pogodila nas je velika tragedija, naše sugrađene ne smijemo ostaviti na cjedilu

Načelnik općine Kakanj Nermin Mandra demantirao je vijest da su unesrećeni u sinošnjoj tragediji u mjestu Bare, ljudi koju su već preživjeli tragediju u mjestu Zlokuće, koje je također bilo pogođeno klizištima sredinom prošle godine.

Snažno klizište koje se pokrenulo u nedjelju navečer iza 20 sati, urušilo je nekoliko stanova u mjestu Bare, u kojima su povrijeđene tri osobe, a jedna žena je smrtno stradala.

Stručnjaci su izjavili kako klizište u ovom mjestu niko nije mogao predvidjeti. Riječ je o naselju koje je sagrađeno prije nekoliko decenija na tom mjestu, a tlo se ovdje nije pomijeralo ni tokom najsnažnijih klizišta koje su BiH pogodila u maju 2014. Nažalost, mještani Bara sinoć nisu imali sreće. Val blata, kamenja i mulja u samo jednom trenutku odnio je dio naselja, a nastradali su i ljudi, životinje, njihovi domovi…

– Kakanj je zadesila velika tragedija – izjavio je Mandra za bh. novinsku agenciju Patria (NAP).

– Općinske službe od sinoć su na terenu i pokušavamo pomoći unesrećenim ljudima – dodao je. On je rano jutros posjetio i tri povrijeđene osbe koje se nalaze u zeničkoj bolnici.

Prema prvim podacima 19 porodica iz Bara je ostalo bez svojih domova, ili su njihove kuće ugrožene zbog čega su ih vlasnici morali napustiti. Načelnik je rekao da niko od ugroženih porodica neće ostati na ulici i da će im općinske vlasti pomoći da dobiju adekvatan smještaj.

– Općinske službe rade na zbrinjavanju naših sugrađana. Pronaći ćemo im adekvatan smještaj, dok ne nađemo trajno rješenje za njih. Za te ljude već smo obezbijedili i jednokratnu pomoć – rekao je Mandra.

Općina će posebnu pažnju obratiti na stare i nemoćne, kao i na djecu koja pohađaju školu. Osim općine, pomoć unesrećenim Kakanjcima ponudio je i veliki broj privatnih lica i kompanija, piše Patria.

U tragediji koja je u nedjelju zadesila Kakanj život je izgubila žena, koja je prije nekoliko godina izgubila i dvije kćerke, zbog teške bolesti, piše Patria.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO