Nepostojeća kanalizaciona mreža uzrokovala klizište u Drijenu

Mještani naseljenog mjesta Drijen imaju dugogodšnji problem nepostojeće kanalizacione mreže .

Od izgradnje puta su imali problema oko odvodnje voda koje dolaze s visine i slijevaju se niz njihove posjede i stambene objekte. Upozoravali su Savjet MZ Dubovo brdo, upozoravali su Javna preduzeća i općinske vlasti. Njihov problem se nije riješio. Kulminacija je nastala obilnim padavinama prije nekoliko dana kada se aktiviralo klizište koje je ugrozilo više stambenih objekata. Dvije porodice su evakuisane zbog straha da se njihovi domovi ne uruše.

„Popucale su mi ploče i sastavi u kući u koju smo uselili prije pet mjeseci.”– kazala je Mirsada Ajdinović

Problem izgradnje kanalizacione mreže leži i u njihovoj organizovanosti i solidarnosti, govore naši sagovornici. Mještani ne dozvoljavaju da kanalizaciona mreža prolazi kroz njihove posjede, jer smatraju da će to donijeti dodatnu šetu njihovim domovima. Sve se radi na svoju ruku, na vlastitu odgovornost.

„Komšije ne daju da se kroz njihova imanja sprovede kanalizaciona mreža. Mi prokopamo kanalizaciju a onda je neko zatrpa. I tako stalno. Obraćali smo se svim strukturama vlasti ali još rješenje nismo dobili” – govori Adem Ajdinović mještanin Drijena.

Da li je glavni problem mještana naseljenog mjesta Drijen nesloga oko izgradnje kanalizacione mreže, ili je možda strah od prokopavanja kanala oko njihovih domova, pokazat će vrijeme. Ono što je sigurno je da ovaj problem uzrokuje oštečenja na njihovim domovima , da žive u strahu iz dana u dan zbog mogućnosti aktiviranja novog klizišta, i bojazni da se desi ono najgore.

„Ja se u ovu kuću ne smijem vratiti, strah nas je a najgore je živjeti u strahu” – završava gospođa Mirsada.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.